Προσωπικά έκτοτε που αγόρασα το naked pf αγνοώ την χρήση του κανονικού με τα spout
Ή μάλλον για να μην σαν τρελάνω με τα απίστευτα skills που διαθέτω ως barista και για να λέμε και καμιά αλήθεια, το έβαλα ένα σύνδεσμο "Τ" στην μία πλευρά μπαρόμετρο και στην άλλη ένα μπεκάκι ώστε να μετρώ την πίεση
Τι παρατήρησα.....
Στην αρχή το γυμνό portafilter φαντάζει δύσκολο. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, δηλαδή όταν πρωτοχρησιμοποιήσεις το γυμνό pf τα χάλια σου είναι πλέον ορατά
και δεν κρύβονται όπως με τα άλλα.
Μια λίγο πιο ορθολογιστική σκέψη φαίνεται χρήσιμη σε αυτό το σημείο, "ότι χάλια κάνεις με το naked pf, τα ίδια χάλια κάνεις και με το διπλό spout, σημειώσατε ισοπαλία". Έτσι βάζεις μόνιμα το naked pf, το χρησιμοποιείς για καιρό και σιγά σιγά το συνηθίζεις, και η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη. Οπότε όταν το μάθεις καλά, να 'σαι σίγουρος πως δύσκολα το ξεχνάς και παλινδρομείς. Βάλε στα συν του και το ότι επειδή είναι ίσιο στο κάτω μέρος του μπορείς εύκολα να το στηρίξεις πάνω στον πάγκο για να κάνεις ένα κάθετο πάτημα, ενώ στα άλλα με τα spout, θέλει να παίρνεις και την ανάλογη κλήση ή να αγοράσεις ειδική βάση ώστε να στο φέρνει σε ευθεία.
Όπως καταλάβατε naked pf και ξερό ψωμί
Edesso έγραψε:Ερώτηση-απορία: όταν ζεσταίνουμε τη μηχανή υπάρχει λόγος να έχουμε κουμπωμένο το naked πάνω της? Αναμένω τις απαντήσεις σας για να σας μεταφέρω και την δική μου γευστική εμπειρία.
Βασίλη... έχω κάποια κοινή εμπειρία.
Κάποια στιγμή λοιπόν ενώ είχα άψογη καφεδάρα τις καθημερινές, με 10 λεπτά ζέσταμα μηχανής (Gaggia Baby Black) ήρθε το Σαββατοκύριακο! Επειδή τα Σ/κ είμαι χαλαρός, αφήνω την μηχανή να ζεσταθεί κανά 20λεπτάκι....
Και να βγάζει έναν καφέ..... τσίτα μπούνια καμένο, αφού δεν είχε κρέμα, αλλά κάτι σαν παχιά τσίπα
Άρχισα τις αλχημείες βρε η θερμοκρασία φταίει, βρε το pid φταίει.... όντως όταν κατέβαζα θερμοκρασία και με 3-4 γεμίσματα- αδειάσματα φλιτζανιών το έργο έστρωνε.
Μου ήρθε στο μυαλό τυχαία μια φράση του woodsman43, ότι τα group E61 είναι καλά ή για συνεχεί λειτουργία ή για να κάνεις μια εκχύλιση σε προκαθορισμένο χρόνο, αλλιώς ή κρυώνει ή παραζεσταίνεται, δεν θυμάμαι.
Λοιπόν τελικά κάτι τέτοιο πείστηκα πως ισχύει και στα satturated groups με naked pf και με preheater. Ίσως στα pf με διπλό/μονό spout, να υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες θερμότητες και το όλο σύστημα να κρατά μια κάποια ισορροπία. Ίσως τα naked pf να έχουν αισθητά μικρότερες απώλειες θερμότητας και γι΄αυτό να κλονίζεται αισθητά το αποτέλεσμα.
Αυτό λοιπόν που θα ήθελα να δοκιμάσεις είναι να κάνεις μια εκχύλιση με 5-10 λεπτά προθέρμανσης της μηχανής με naked pf και μία με 30 λεπτά προθερμασμένη μηχανή, να δούμε αν τα συμπεράσματά σου θα συμπίπτουνε με τα δικά μου.