Σελίδα 1 από 1

Turbo Shots

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Αύγ. 2022, 09:22
από PuckSociety
Γεια σας παιδιά, θα ήθελα να μιλήσουμε στο παρακάτω θέμα για τα turbo shots, αν έχετα δοκιμάσει ποτέ το παρακάτω τρόπο παρασκευής espresso, τις απόψεις σας και τις εμπειρίες σας πάνω στο θέμα.

Τι είναι όμως το turbo shot? Τα turbo shots βασίζονται σε μια έρευνα που έγινε από τον Christopher Hendon στο πανεπιστήμιο του Oregon. Πολύ απλοικά ο τύπος προσπάθησε να βρει μια συνταγή εσπρέσο (που για πολλούς θα θεωρηθεί ιεροσυλία) πιο εύκολα επαναλαμβανόμενη, με μικρότερη ποσότητα στη δοσολογία του καφέ και με πολύ γρηγορότερη εκχύλιση.

Η βασική συνταγή είναι δόση 14-15 γραμμάρια, σε αρκετά πιο χοντροκομένη άλεση από ότι θα συνηθίζαμε, με πίεση γύρω στα 6 bars και χρόνο εκχύλισης στα 7-15 δευτερόλεπτα!

Ομολογώ πως αν και ήμουν εξαιρετικά καχύποπτος το αποτέλεσμα δεν ήταν άσχημο. Σίγουρα ο εσπρέσο χάνει σε σώμα και δεν θα είναι η βασική μου συνταγή αυτή όμως με εξέπληξε ευχάριστα. Θέλω να το δουλέψω λίγο παραπάνω, ίσως η προ - εκχύλιση να του δώσει κάτι παραπάνω και γενικά θεωρώ πως έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Απόψεις;

Re: Turbo Shots

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Ιαν. 2023, 18:11
από woodsman43
Δεν χανει σε σωμα.Απλα δεν εχει σωμα.Στον αγωνα για αρωματα και μυρωδιες ειναι και αυτη μια προταση.Δεν υπαρχουν ιεροσυλιες στο αθλημα ουτε πρεπει να εχουμε τετοιες δυσκολιες στο πειραμα.
Οπως και το fermedation ειναι ενας αγωνας για γευσεις και μυρωδιες.Ο χρηστης ομως δεν μπορει να κανει fermedation αλλα μπορει να κανει turbo shot
Δεν ειναι του γουστου μου αυτου του τυπου το extraction αλλα φαινεται να εχει απηχηση σε πολλους.
Σαν να βαριεται ο κοσμος του καφε και καθε τοσο ψαχνει την διαφορετικοτητα σε αυτο που κανει.
Το preinfusion θα σε παει σε πιο γρηγορες εκχυλισεις που αν καταφυγεις σε πιο λεπτη αλεση για να διατηρησεις τους χρονους σου ,θα παρασυρεις συστατικα απο τον καφε τα οποια προσπαθουσες να αποφυγεις.
Πολυ σημαντικη παραμετρος οταν παμε σε πολυ γρηγορες εκχυλισεις ειναι και η θερμοκρασια.Δεν βγαζουμε σωστα συμπερασματα εαν ασχοληθουμε μονο με την πιεση και τους χρονους.Ειναι πολυ σημαντικη μεταβλητη η θερμοκρασια.

Re: Turbo Shots

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Φεβ. 2023, 23:22
από Laonikos78
Να υποθέσω μεταβλητή θερμοκρασία προς τα επάνω και ανάλογα το ψήσιμο του καφέ;
Γιατί σήμερα σε πρώτη δοκιμή καφέ που βγηκε tutbo shot χωρίς να θέλω, ενώ δεν ήταν και χάλια, ικανοποιημένος δεν έμεινα κιόλας.

Re: Turbo Shots

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Μαρ. 2023, 19:59
από G.F.
PuckSociety έγραψε:Ομολογώ πως αν και ήμουν εξαιρετικά καχύποπτος το αποτέλεσμα δεν ήταν άσχημο. Σίγουρα ο εσπρέσο χάνει σε σώμα και δεν θα είναι η βασική μου συνταγή αυτή όμως με εξέπληξε ευχάριστα. Θέλω να το δουλέψω λίγο παραπάνω, ίσως η προ - εκχύλιση να του δώσει κάτι παραπάνω και γενικά θεωρώ πως έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Απόψεις;

Δεν είναι του γούστου μου.Τον καφέ τον θέλω μέλι και με σώμα.

Laonikos78 έγραψε:Να υποθέσω μεταβλητή θερμοκρασία προς τα επάνω και ανάλογα το ψήσιμο του καφέ;

Όχι απαραίτητα, είναι πολύ σημαντική παράμετρος η θερμοκρασία ιδιαίτερα με light - medium και ανάλογα τον καφέ βέβαια. Για τη γεύση, ότι σου ταιριάζει.