Αγορα Μυλου

Οδηγός Αγοράς Μύλων Άλεσης

Re: Αγορα Μυλου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό giannis » 07 Απρ. 2015, 19:55

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Λύθηκαν αρκετές από τις απορίες που είχα.

Τον συγκεκριμένο μύλο δεν τον ανέφερα τυχαία. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να βρεθεί μεταχειρισμένος γι’ αυτό ζήτησα πληροφορίες, αν και έτσι όπως το έγραψα φάνηκε ότι μιλάω γενικά.

Οπότε, το βασικό μειονέκτημα είναι ο καθαρισμός. Το ότι δεν είναι stepless είναι μεν μειονέκτημα, αλλά για να χρησιμοποιείται σε καφετέριες σημαίνει πως έχει αρκετά βήματα για να πετύχεις σωστά αποτελέσματα.
giannis
New Member

Ονομα: Γιάννης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Magister MS40
Μυλος: Fiorenzato F4e nano
2ος Μυλος: porlex
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Dimitris_P » 07 Απρ. 2015, 22:05

Εγώ πάντως κατάλαβα ότι μιλάς για τον Caimano ότι τον έχουν πολλοί και όχι για τον Best.

O best είναι όντως :Yeah:
Dimitris_P
Regural Member

Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια:
Μηχανη: ECM Barista
Μυλος: Anfim Best
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 08 Απρ. 2015, 07:09

G.F. έγραψε:Έχω τοποθετηθεί για τους anfim και ιδιαίτερα για τον super caimano

Ο Anfim Best είναι ένας καταξιωμένος μύλος αλλά άλλο best και άλλο caimano. Απλό είναι δε θέλει και καμία ανάλυση.
Η τοποθέτηση σου που αποσκοπεί από τη στιγμή που το μέλος καλύφθηκε ? :think:

Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση μαζί σου, οι εντυπώσεις που δημιουργείς... και τα συμπεράσματα δικά σου (μην το κάνεις τόσο απροκάλυπτα διότι υπάρχουν και τα άλλα posts σου που συνηγορούν σε αυτό που σου γράφω).
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator

Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό giannis » 10 Απρ. 2015, 18:14

Καλησπέρα σε όλους.

Μια γενική ερώτηση αναφορικά με τους μύλους, η όποια ίσως είναι κάπως αφελής. Η διαφορά στην ποιότητα άλεσης μεταξύ μύλου 58mm και 64mm είναι ουσιαστική; Και γενικά, όσο πιο μεγάλα τα μαχαίρια τόσο καλύτερη και η ποιότητα άλεσης; Ας υποθέσουμε πως μιλάμε για μοντέλα της ίδιας εταιρίας.

Σύμφωνα μια άποψη που διάβασα, οι διαφορές δεν είναι τόσο σημαντικές και τα μεγαλύτερα μοντέλα ουσιαστικά έχουν μεγαλύτερη δυναμικότητα ως προς την ποσότητα καφέ που μπορούν να αλέσουν ημερησίως, ενώ κατά τα άλλα οι διαφορές είναι μικρές. Επίσης, όσο πιο μεγάλα τα μαχαίρια, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα καφέ θα σπαταλάς μέχρι να βρεις τη σωστή ρύθμιση (αυτό δεν το κατάλαβα).
Ουσιαστικά επιχειρηματολογούσε πως είναι υπερβολή οι μεγάλοι μύλοι από 64mm και πάνω που προορίζονται για επαγγελματική χρήση να αγοράζονται και να χρησιμοποιούνται για να αλέθεις 2 καφέδες την ημέρα στο σπίτι.

Έχει κάποια βάση αυτή η άποψη; Εσείς τι λέτε;
giannis
New Member

Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 11 Απρ. 2015, 16:52

Ιωάννη, όσο μεγαλύτερα μαχαίρια τότε συνήθως:
-Λιγότερος χρόνος άλεσης
-Λιγότερες στροφές περιστροφής
-Χαμηλότερη θερμοκρασία κατά την άλεση (πολλοί υποστηρίζουν πως είναι πάρα πολύ καλό αυτό, βέβαια η Simonelli έβγαλε κάποιους νέους μύλους που θερμαίνονται κατά την άλεση)
-Μεγαλύτερη παραγωγικότητα
-Μεγαλύτερη κατακράτηση καφέ
Βέβαια, όλα εξαρτώνται και για ποια μάρκα-μοντέλο μύλου, γιατί κι εκεί υπάρχουν διαφορές.

Νομίζω πως καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να επιτύχει κανείς με μεγάλα μαχαίρια, όμως το κατά πόσο θα είναι ορατά - διακριτά αυτά τα αποτελέσματα εξαρτώνται και από την καφετιέρα που έχει κάποιος.
Προσωπικά έχω τον Anfim best, έχω σκοπό να πάρω και μύλο με μεγαλύτερα μαχαίρια, αλλά και να αλλάξω την Gaggia Baby με mods που έχω.

Κλείνοντας, πιστεύω πως όλα, είναι προσωπική επιλογή δλδ ανάλογα τι θες να κάνεις, ένα από τα προνόμια που απολαμβάνω με τον εξοπλισμό που έχω, είναι πως σπαταλώ ελάχιστο καφέ, η μηχανή ζεσταίνεται σε χρόνο dt, και είμαι πολύ χαρούμενος. Αν τώρα είχα μία μηχανή ανώτερη αλλά που θέλει 20 - 30 λεπτά για να ζεσταθεί δεν ξέω κατά πόσο θα με βόλευε. Για εμένα το να μπορώ να πιω ένα καφεδάκι από την στιγμή που θα το σκεφτώ μέσα σε μαξ 10 λεπτά είναι τεράστιο προνόμιο και αποδέχομαι να χάσω την όποια επιπλέον ποιότητα θα μπορούσα να έχω με μια ανώτερη μηχανή που θέλει μισή ώρα για να ζεσταθεί, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member

Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Dimitris_P » 14 Απρ. 2015, 10:35

Καλημέρα Νίκο,
επειδή είχα το ίδιο setup (Anfim best + baby) και τώρα Anfim + ECM δεν είναι τίποτα το μισαωράκι μπροστά στο αποτέλεσμα που θα πάρεις.
Το πιο σημαντικό "mod" για έτοιμη μηχανή το πρωί είναι να πάρεις ένα ψηφιακό διακόπτη, εγώ έχω αυτόν και χρόνια τώρα με περιμένει ζεστή μηχανή τα πρωινά για ν'απολαύσω τον πρωινό καπουτσίνο πριν φύγω για δουλειά. (Δεν ξέρω βέβαια αν πρέπει να μιλάω με ενεστώτα ή παρατατικό λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζω σε άλλο τοπικό :think: )

Ο Anfim δεν έχει λόγο για αλλαγή, μια χαρά κάνει τη δουλειά του :Yeah:
Dimitris_P
Regural Member

Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια:
Μηχανη: ECM Barista
Μυλος: Anfim Best
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 14 Απρ. 2015, 13:36

Πράγματι, δεν το είχα σκεφτεί με τον χρονοδιακόπτη....
Πολύ καλή λύση, μιας που στο πρωί είναι το ζόρι.
Από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη που περιμένω κάτι λεφτά, θα πάω σε καλή μηχανάρα :)
Άβαταρ μέλους
Googlis
Regural Member

Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 14 Απρ. 2015, 14:50

Τον εχω αρκετα χρονια τον συγκεκριμένο χρονοδιακοπτη και μπορω να πω οτι ειναι ισως η πιο χρησιμη αγορα που εχω κανει...
Υγ θα κανω παρουσιαση σε αναλογο τοπικ.. :tooth:
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member

Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Manyjobs23 » 14 Απρ. 2015, 15:45

Ακόμα καλύτερη λύση ειναι έλεγχος μέσω Ίντερνετ με διακόπτη που υποστηρίζει δίκτυο wi-fi.Το θέμα ειναι πρώτον ότι ο πιο φθηνός διακόπτης τέτοιου τύπου ειναι στα 40€ αλλα και οτι παραμένει ερωτηματικό η διάρκεια ζωής του.
Άβαταρ μέλους
Manyjobs23
Regural Member

Ονομα: Μανος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Izzo Alex Duetto III
Μυλος: Wega 6.8 A Konik
Coffee Roaster: Gene cafe roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Ethiopia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό giannis » 14 Απρ. 2015, 16:20

Googlis έγραψε:Ιωάννη, όσο μεγαλύτερα μαχαίρια τότε συνήθως:
...

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Σε σχέση με αυτά που αναφέρεις: ο χρόνος άλεσης δεν είναι πρόβλημα για την επιλογή μου. Αν ένας μύλος αλέθει 20 γραμμάρια σε 15 sec και ένας άλλος με μεγαλύτερα μαχαίρια σε 3 sec δεν μου λέει κάτι. Ούτε θεωρώ πως σε 15 sec άλεσης θα προλάβουν να θερμανθούν τα μαχαίρια. Αν ισχύει αυτό, τότε οι κατασκευαστές έχουν κάνει κάτι λάθος.

Η βασική διαφορά, όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι η μεγαλύτερη παραγωγικότητα όσο πιο μεγάλα τα μαχαίρια. Αυτό το κριτήριο προσωπικά δεν το εξετάζω γιατί δεν πρόκειται να αλέθω καφέ με το κιλό.

Δεν ξέρω αν διατυπώνω σωστά το ερώτημα, αλλά η απορία μου είναι η εξής: Έστω ότι έχω τρεις επαγγελματικούς stepless μύλους της ίδιας εταιρίας με διαφορετικά (επίπεδα) μαχαίρια. Πχ mazzer mini, super jolly και major. Υποθέτουμε επίσης πως έχω μια καλή καφετιέρα και γνωρίζω την τέχνη της παρασκευής σωστού εσπρέσο. Με ποιο μύλο θα πιω καλύτερο καφέ; Αν υπερισχύει κάποιος έναντι των άλλων, η διαφορά θα είναι η μέρα με τη νύχτα , ή θα είναι οριακή;
giannis
New Member

Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Οδηγός αγοράς Μύλων Άλεσης

Μέλη σε σύνδεση