Διακύμανση θερμοκρασίας εκχύλισης

Οι καλύτερες μηχανές DIY που κυκλοφορούν

Διακύμανση θερμοκρασίας εκχύλισης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό isnogood » 14 Μάιος 2022, 15:52

Καλησπέρα σε όλους,
προσπαθώντας να μετρήσω την διαφορά θερμοκρασίας στο μπόιλερ μετά από εκχύλιση 60ml,
κατέληξα στις παρακάτω διαπιστώσεις.
Αν και είναι πράξεις για δεκάχρονα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι σωστές... :banghead: )
Περιμένω τις απαντήσεις σας για να προχωρήσω στην ολοκλήρωση των μετρήσεων και του σκεπτικού μου.

Σταθερές: ml εκχύλισης (60) - θερμοκρασία κρύου νερού (20 C)

1. 100 mL νερού; αφαιρέστε 60 mL και απομένουν 40 mL νερού 93 C. Προσθέστε 60 mL νερού 20 C(εκχύλιση)
Έχουμε 40*100/100=40% 60*100/100=60% άρα 93*40=3720 και 20*60=1200 => 3720+1200=4920/100=49,20 C

2. 200 mL νερού; αφαιρέστε 60 mL και απομένουν 140 mL νερού 93 C. Προσθέστε 60 mL νερού 20 C(εκχύλιση)
Έχουμε 140*100/200=70% 60*100/200=30% άρα 93*70=6510 και 20*30=600 => 6510+600=7110/100=71,10 C

3. 250 mL νερού; αφαιρέστε 60 mL και απομένουν 190 mL νερού 93 C. Προσθέστε 60 mL νερού 20 C(εκχύλιση)
Έχουμε 190*100/250=76% 60*100/250=24% άρα 93*76=7068 και 20*24=480 => 7068+480=7548/100=75,48 C

4. 300 mL νερού; αφαιρέστε 60 mL και απομένουν 240 mL νερού 93 C. Προσθέστε 60 mL νερού 20 C(εκχύλιση)
Έχουμε 240*100/300=80% 60*100/300=20% άρα 93*80=7440 και 20*20=400 => 7440+400=7840/100=78,40 C

5. 500 mL νερού; αφαιρέστε 60 mL και απομένουν 440 mL νερού 93 C. Προσθέστε 60 mL νερού 20 C(εκχύλιση)
Έχουμε 440*100/500=88% 60*100/500=12% άρα 93*88=8184 και 20*12=240 => 8184+240=8424/100=84,24 C

6. 750 mL νερού; αφαιρέστε 60 mL και απομένουν 690 mL νερού 93 C. Προσθέστε 60 mL νερού 20 C(εκχύλιση)
Έχουμε 690*100/750=92% 60*100/750=8% άρα 93*92=8556 και 20*8=160 => 8556+160=8716/100=87,16 C

Σημείωση:
α' Κάθε βαθμός αυξομείωσης της αρχικής θερμοκρασίας του κρύου νερού αυξομείωνει την θερμοκρασία μετά την εκχύλιση κατά
0.60 - 0.30 - 0.24 - 0.20 - 0.12 - 0.08 C αντίστοιχα στα 100-200-250-300-500-750 ml μπόιλερ.
β' Κάθε βαθμός αυξομείωσης της αρχικής θερμοκρασίας του μπόιλερ αυξομειώνει ανάλογα την θερμοκρασία μετά την εκχύλιση
Κάθε δημιουργία είναι ένας νέος τρόπος θέασης του κόσμου
Άβαταρ μέλους
isnogood
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 20 Μαρ. 2022, 15:11
Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Ecm Classika pid 500
2η μηχανη: Gaggia new baby
Μυλος: Casadio Instantaneo
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Διακύμανση θερμοκρασίας εκχύλισης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό isnogood » 20 Μάιος 2022, 16:19

Ήδη κάποια λάθη όπως το β' στις σημειώσεις.
Το σκεπτικό είναι να τοποθετηθεί ένας φτηνός ταχυθερμαντήρας πρίν το μπόιλερ.
Βλέπω όμως πως ο φίλος cosini έχει ήδη φτιάξει κάτι καλύτερο
https://www.youtube.com/shorts/w1cNuZLFzSI
που όμως δεν εξυπηρετεί μικρές μηχανές λόγω όγκου (για εσωτερική τοποθέτηση)
σε αντίθεση με τις μικρές διαστάσεις του ταχυθερμαντήρα
Κάθε δημιουργία είναι ένας νέος τρόπος θέασης του κόσμου
Άβαταρ μέλους
isnogood
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 20 Μαρ. 2022, 15:11
Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Ecm Classika pid 500
2η μηχανη: Gaggia new baby
Μυλος: Casadio Instantaneo
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Διακύμανση θερμοκρασίας εκχύλισης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 26 Μάιος 2022, 17:04

Ειναι λαθος τα συμπερασματα που εχεις βγαλει με αυτον τον τροπο μετρησης.Ειδικα στη μηχανη που εχεις δεν υπαρχουν αυτες οι πτωσεις στην πραγματικοτητα.Υπο πιεση ειναι τελειως αλλες οι μετρησεις .Με ενα μικρο φλας θα εχεις σταθεροτατη θερμοκρασια εκχυλισης κι ας λεει αρκουδες το PID.Μην σε μπερδευουν οι τιμες που βλεπει ο αισθητηρας στο συγκεκριμενο σημειο που βρισκεται μεσα στο μποιλερ.Με ενα καλο μετρητικο αυτα που σου λεω φαινονται κατευθειαν.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 2101
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Διακύμανση θερμοκρασίας εκχύλισης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό isnogood » 10 Ιουν. 2022, 12:54

Όλα λάθος Δημήτρη! Το είδα στην πράξη. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.
Υ.γ. ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις συμβουλές σου.
Κάθε δημιουργία είναι ένας νέος τρόπος θέασης του κόσμου
Άβαταρ μέλους
isnogood
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 20 Μαρ. 2022, 15:11
Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Ecm Classika pid 500
2η μηχανη: Gaggia new baby
Μυλος: Casadio Instantaneo
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:


Επιστροφή στο MODS & DIY Μηχανές Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Google Feedfetcher