Κατασκευή conical μυλου

Μύλοι DIY που φτιάξατε με τα χεράκια σας...

Re: Κατασκευή conical μυλου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Gataros » 10 Μάιος 2017, 19:38

Δημήτρη ερώτηση, θα υπάρχει δυνατότητα στο μύλο να αλλαχθούν τα μαχαίρια με άλλα μεγαλύτερα ή θα είναι μόνο με τη stock επιλογή των ascaso?

Όσον αφορά επίπεδα θορύβου, χρόνου άλεσης 20gr καφέ?

Αν είναι νωρίς για τέτοιες λεπτομέρειες, take your time :)
Άβαταρ μέλους
Gataros
Regural Member

Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Bέλγιο
Μηχανη: LM GS3 MP 2017
2η μηχανη: LP Prof. '83
Μυλος: Monolith Max2
2ος Μυλος: Comandante C40
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Friedhats, Manhattan Rosters
{ TAGS }conical burrs, μύλος καφέ, μύλος άλεσης, coffee grinder, κατασκευή μύλου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 10 Μάιος 2017, 20:03

Ναι ειναι νωρις Βασιλη γιατι δουλευει χωρις ολοκληρωμενο σασι αυτη τη στιγμη και μια μετρηση ηχου θα ειναι λαθος.Οταν τον κουκουλωσω θα μετρησω ηχο με ντεσιμπελομετρο στο μισο μετρο και βιντεακια εννοειται.Μπολικα. :lol:
Για μαχαιρια αλλα το βλεπω χλωμο να τα σηκωσει το μοτερ.Εκει αλλαζει και το μοτερ και ο ιμαντας και ο φορεας και το funel οποτε μοιραια και το κοστος αποκτησης.
Σκοπος ειναι η οικιακη χρηση με καθετη αλεση(αποκλειστικα δικο μου ορος με πρωτη δημοσιευση στο snack and coffee) χωρις κατακρατηση και εννοειται χωρις clumbing.
Οπως εχω ξαναπει πολλες φορες τα μαχαιρια του ascaso ειναι ισως τα καλυτερα κωνικα στα 38 χιλ που υπαρχουν και γι αυτο οι αμερικανοι τα προτιμουν πολυ σε χειροκινητες diy υλοποιησεις.
Εδω θελω να πω και για εναν αλλον ορο που τον βλεπω λανθασμενα και πολυ συχνα να αναφερεται σε πολλες περιπτωσεις on demand μυλων οπως ειναι ο sette.
Αυτος ειναι ο ορος κατανομη.Μεγαλο λαθος φιλοι μου αυτος ο ορος σε απολυτα επιπεδα.Κανενας μυλος απο αυτους οπως και ο υποφαινομενος δεν κανει κατανομη.Το να πεφτει ο καφες μεσα στο καλαθακι χωρις clumbing αφρατος και να το γεμιζει με βουναλακι στο κεντρο ΑΥΤΟ δεν ειναι κατανομη.Τελεια.
Η κατανομη ειναι μια αλλη ιστορια και προυποθετει κλειστρο κουμπωμενο στο funel.Ολο λεω να βγαλω ενα βιντεο που να δειχνω πως χτιζεται ο αλεσμενος μεσα στο καλαθι με 5-10-15-20 γρ. διαδοχικα για να δειτε τι παει να πει κατανομη αλλα δεν βρισκω χρονο.Πρεπει ομως οπωσδηποτε να το κανω γιατι οδηγουμαστε σε λαθος συμπερασματα ετσι.
Ξερω.Εσυ δυο πραγματα ρωτησες κι εγω πηρα φορα :lol:
Το βουλωνω ομως και παω εργαστηριο να μελετησω την δυχαλα του.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member

Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 10 Μάιος 2017, 22:16

Να πας Δημήτρη στο εργαστήριο έχεις δουλειά να κάνεις... Σε βλέπω να μετακομίζεις εκεί κάποιες μέρες της εβδομάδας. :tooth:
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator

Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό pollux » 10 Μάιος 2017, 23:09

... Δημήτρη, είχα δεί το μεγάλο μύλο σε μαγαζιά και ομολογουμένως είχα «ψαρώσει», αν θυμάστε σας είχα πάρει στο τηλέφωνο, μάλιστα έτσι έγινα μέλος αυτού του φόρουμ, αν παρεμπιπτόντως, κατασκευάζετε κάτι πιό «σεμνό», να που γίνεται πραγματικότητα... Μπράβο συγχαρητἠρια !!! Εγώ πάντως βάζω την σαμπάνια (αυθεντική όχι μούφα :) )
pollux
Member

Ονομα: Σόλων
Τοποθεσια: Αθήνα Paris
Μηχανη: SylviaWoodsmanMod
2η μηχανη: La Pavoni Europiccol
Μυλος: tΑlΩs 63 conical
2ος Μυλος: Compak E5 od
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό psycho » 13 Μάιος 2017, 22:09

Δεν ξέρω αν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός αλλά παραθέτω μια ωραία ιδέα από το ΗΒ:

Εικόνα

http://www.home-barista.com/grinders/gr ... 40823.html
Άβαταρ μέλους
psycho
Active Member

Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια:
Μηχανη: NS Musica
Μυλος: Eureka 65e
2ος Μυλος: Mazzer SJ
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 14 Μάιος 2017, 12:24

Η χαρα του CNC.Ενα ελληνικο μυαλο με εναν αμερικανο χειριστη cnc πιστευω θα εβγαζαν παππαδες.
Απο οσο βλεπω η προσπαθεια αντιγραφης του sette με καλυτερα υλικα δεν θα εχει επιτυχια.
Το λεω αυτο για να φευγει η ορεξη για κατασκευη τετοιου μυλου σε οποιον θελησει να μπλεξει προκειμενου να τον γλυτωσω απο κοπο και περριτα εξοδα.
Δεν λεω,το ντιζαιν και η υλοποιηση ειναι φανταστικη ομως υπαρχει ενα σοβαρο προβλημα εδω και αυτο ειναι η περιστροφη του εξωτερικου μαχαιριου.Απο την εμφανιση της κατασκευης αυτης φαινεται οτι περιστρεφεται το εξωτερικο μαχαιρι αντι του εσωτερικου μικρου οπως και θα ηταν το σωστο.
Και εξηγουμαι.Τα κοινα 68αρια μαχαιρια εχουν κατασκευαστει με τετοιες εγκοπες ετσι ωστε ο καφες να προωθειται μεσα τους απο τις εγκοπες του μικρου και οχι του μεγαλου μαχαιριου.Το μεγαλο παραμενει ως παθητικος σπαστηρας χωρις καμπυλωσεις ετσι ωστε να προωθειται ο καφες στην εξοδο και μια αντιστροφη περιστροφη μαχαιριου θα δωσει μια αλεση που κραταει πολυ ωρα με μπολικο ποπκορνινγκ και φουλ στατικο ηλεκτρισμο.
Βιντεακια που δειχνουν αλεση χωρις στατικο μην τα μασατε γιατι το νερακι παει φουλ ή πριν το βιντεο ή με κομμενη σκηνη και οι σκουροψημενοι italian roast καφεδες δεν εχουν τοσο στατικο οσο οι λαιτ μονοποικιλιακοι.
Ο sette εχει αναποδη γεωμετρια στο μαχαιρι του.Το μεγαλο προωθει τους κοκκους και το μικρο ειναι παθητικος σπαστηρας.Η ταχυτητα του οφειλεται στο οτι η εσωτερικη διαμετρος του προωθητικου μαχαιριου ειναι πολυ μεγαλυτερη απο ολες τις εξωτερικες διαμετρους μικρων εσωτερικων μαχαιριων κοινων κωνικων μυλων.
Το γευστικο αποτελεσμα αυτου του μαχαιριου ομως για να ξεφυγει απο την φλατ αποδοση θα χρειαστει εξελιξη μεγαλη και ως προς τις γραμμωσεις και ως προς την ταχυτητα.Κατα την προσωπικη μου αποψη θα πρεπει να αυξηθει ο χρονος αλεσης του με αλλαγη στις γραμμωσεις του.Αυτο ομως θα επιφερει περισσοτερο στατικο και συνεπως νεο πονοκεφαλο στους σχεδιαστες.
Εχω φτιαξει 7 πειραματικα μοντελα ενω με περιστροφη εξωτερικου μαχαιριου ενα μοντελο ενα χρονο πριν ανακοινωθει καν ο sette.Την ιδεα την πηρα απο ευρωπαιο diyer τον ιδιον που αντεγραψε και η barazza .(υποθετικα)
Ο μυλος αυτος με κωνικα ascaso και μετα 68αρια ηταν μια οικτρη αποτυχια.Με τα ascaso κιολας απλα δεν αλεθε.Οι κοκκοι χοροπηδουσαν και δεν εμπαιναν μεσα στα μαχαιρια με τιποτα.Απλη αναμοχλευση εκαναν. :lol:
Ωστοσο η σχεδιαστικη ιδεα που προτεινεις ειναι καταπληκτικη αλλα δεν συναδει με την δικη μου κατασκευαστικη τοπολογια.Θα το κοιταξω ομως.Ευχαριστω πολυ. :Yeah:

Υ.Γ.Θα μας αρεσε να σε διαβαζουμε συχνοτερα.Εχεις πολλα να πεις εσυ.... ;)
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Rallakias » 14 Μάιος 2017, 18:16

Να κάνω μια διόρθωση:
ο συγκεκριμένος μύλος που προτείνεται σε προηγούμενο πόστ είναι μια κατασκεύη απο κάποιο χρήστη που μάλλον έχει πρόσβαση σε μηχανουργείο/cnc κτλ , το παλεύει κάποια χρόνια και με πολύ μεράκι έφτιαξε κάτι για τον ίδιο και ελάχιστους φίλους του ανεξαρτήτως κόστους!Αυτή η full inox κατασκευή ,αντικειμενικό κόστος πρέπει να έχει κάποιων αρκετών εκατοντάδων ευρώ και μάλλον προς το χιλιάδων.
Επιπλέον να σημειωθεί οτι όπως αναφέρει και ο ίδιος και επιβεβαιώνεται και απο φωτογραφίες σε επομενα ποστς , το κινούμενο μαχαίρι ειναι το εσωτερικό ,ενώ το εξωτερικό βιδώνοντας ρυθμιζει την άλεση.
24433_2016-04-05_16.jpg
24433_dup1_2016-04-05_16.jpg

Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι μια πολύ ομορφη κατασκευή που τη ζηλεύεις και μονο που τη βλέπεις , με κάποια ερωτηματικά σε θέματα κατακράτησης (βλέπω σχετικά παχύς άξονες που κρατάνε το μικρο περιστρεφόμενο μαχαίρι) και ίσως ευθυγράμμισης του μικρού μαχαιριού .
Στις φωτό φαίνεται ενα ρουλεμάν πάνω απο το μικρό μαχαίρι ,το οποίο (όπως αναφέρει ο κατασκευαστής του) εδράζει σε κάποιο κουζινέτο (?) στερεωμένο πάνω απο το μεγάλο μαχαίρι και κάτω απο το χωνί που πέφτουν οι κόκκοι του καφέ.Δεν ξέρω τι μηχανολογική ακρίβεια μπορεί να υπάρξει σε ρουλεμάν που μπαινοβγάινει εύκολα μαζι με τη βάση του μεγάλου μαχαιριού , πάντως αναφέρει ανοχές της τάξης 0,010-0,015 .

Αν είχε ''προσιτό'' κόστος είναι ενα κόσμημα.Αν κόστιζε κάποια χιλιάδες ευρώ όπως κάποιες άλλες αντιστοιχες κατασκευές , τότε το θέμα πάει εντελώς αλλού.Πάντως δεν θα μάθουμε ποτέ κόστος ,μιας και δεν πωλείται ...
Rallakias
Member

Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Πειραιας
Μηχανη: Bezzera unica
Μυλος: Quamar M80e
2ος Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό psycho » 14 Μάιος 2017, 20:13

Τρομερές οι πληροφορίες που παρέχεις Δημήτρη. Έχω μερικά σχόλια και αναλύω:

woodsman43 έγραψε: Βιντεακια που δειχνουν αλεση χωρις στατικο μην τα μασατε γιατι το νερακι παει φουλ ή πριν το βιντεο ή με κομμενη σκηνη και οι σκουροψημενοι italian roast καφεδες δεν εχουν τοσο στατικο οσο οι λαιτ μονοποικιλιακοι.

Τελικά είναι πολύ ριψοκίνδυνο να εμπιστεύεσαι τα βιντεάκια. Διαβάζοντας κάποια άρθρα για προτεινομένους καφέδες σε διάφορα φόρουμ, βλέπω ότι αρκετοί προτιμούν medium dark ψησίματα, κατι που είναι μία εύκολη υπόθεση για τον μύλο. Ξαφνικά, και δικαίως, η τάση προτείνει αρκετά πιο light ψησίματα με αποτέλεσμα να νιώθουμε άμεσα την ανάγκη για αναβάθμιση των μύλων μας.
Ενισχύοντας αυτό που αναφέρεις για το RDT, ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται παράπονα για οξείδωση (ίσως να μην είναι ακριβώς αυτό το φαινόμενο/όρος) σε μαχαίρια των Κinu. Δεν θέλω να τους αδικήσω μιας και φαίνονται ποιοτικότατοι και μάλιστα με μηδενική εκκεντρότητα (αν υποθέσουμε ότι είναι εφικτό).

woodsman43 έγραψε: Το γευστικο αποτελεσμα αυτου του μαχαιριου ομως για να ξεφυγει απο την φλατ αποδοση θα χρειαστει εξελιξη μεγαλη και ως προς τις γραμμωσεις και ως προς την ταχυτητα.

Καταλαβαίνω τι θες να πεις για το φλατ, άρα είμαστε σε καλό δρόμο για τον μύλο που θες να φτιάξεις!!
Εχω ακούσει επίσης ότι ο sette τονίζει την οξύτητα και χαρακτηρίστηκα «σαν να στύβεις λαιμ μέσα στο φλιτζάνι». Αν αυτό ισχύει τότε είναι αποτρεπτικό, ειδικά που απ’ ότι φαίνεται οι περισσότεροι καφέδες θα είναι ελαφριά ψημένοι στο κοντινό μέλλον.

woodsman43 έγραψε: Κατα την προσωπικη μου αποψη θα πρεπει να αυξηθει ο χρονος αλεσης του με αλλαγη στις γραμμωσεις του.

Ναι αυξηθεί ο χρόνο άλεσης στον sette?? Ναι, κι εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου η ταχύτητα. Αλλά πώς? Σε ένα μοτέρ με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 150h??
Ο κατασκευαστής υπολογίζει ότι θα κρατήσει 10-15 χρόνια με 5sec για άλεση μιας δόσης. Αν αυτά τα 5 sec γίνουν 10sec τοτε μιλάμε για δράμα….Στην 5ετία θα θες καινούριο, μην μιλήσω για κάποια αστοχία στο μεσοδιάστημα. Δεν θα αντέξω να έχω σκάσει 600 ευρώ και κάθε πρωί να μην ξέρω αν θα πιώ καφέ…

woodsman43 έγραψε: Υ.Γ. Θα μας αρεσε να σε διαβαζουμε συχνοτερα.Εχεις πολλα να πεις εσυ.... ;)

Μάλλον Δημήτρη έχω πιο πολλά να ακούσω. Και αυτό κάνω σας παρακολουθώ σιωπηλά!

Υ.Γ. Οι όποιοι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε καφέ από το prototype? :lol: :lol: Ε άντε έστω ένα βίντεο :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
psycho
Active Member

Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια:
Μηχανη: NS Musica
Μυλος: Eureka 65e
2ος Μυλος: Mazzer SJ
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 14 Μάιος 2017, 21:21

Βασιλη ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες.Οπως καταλαβες με τα αγγλικα μου δεν μπορουσα να ξερω ποιο μαχαιρι περιστρεφεται και γι αυτο μιλησα επιφυλακτικα.
Δεν ξερω την υλοποιηση μηχανολογικα αλλα εφοσον γυρναει το εσωτερικο μαχαιρι τοτε ολα καλα.Αν τα καταφερε και με τον στατικο τοτε εχει πετυχει τον στοχο του.

Νικο δεν εννοω μεσω του μοτερ.Ισως δεν το αποσαφηνισα καλα.Μεσω των γραμμωσεων των μαχαιριων εννοω.Λιγοτερο επιθετικη αναρροφηση των κοκκων εννοω ,αλλα τοτε θα εχουν θεμα στατικου το οποιο θα πρεπει να λυσουν.
Βιντεακια φυσικα και θα ανεβασω αλλα οχι ενω ειναι μια κατασκευη με μεταλλα που στεκονται στον παγκο.Θα απογοητευτειτε ετσι :lol:
Σημερα μελετουσα με ποιο τροπο θα καταφερω να αποφορτισω στατικα τους κοκκους που πεφτουν μεσα στο καλαθι.Ενω δεν εχω στατικο μεσα στο μυλο, εχω μεσα στο καλαθι και κυριως με τους τελευταιους αλεσμενους κοκκους που πηδανε εξω σαν τους ψυλλους :lol:
Εχω υπερβολικααααα αφρατη αλεση και τα 19 γρ. δεν χωρανε καλα καλα μεσα στο καλαθι λογω αφρατοτητας.Ετσι λοιπον οταν γεμισει το καλαθι λερωνει λιγο γυρω γυρω καθως και εξω.Με ενα δαχτυλιδι που θα παρεχω εγω θα λυνεται το προβληματακι αυτο αλλα θα ηθελα να το αποφυγω τελειως.Οπως και με δυο σταγονες παλι αλλα ξερετε την αποψη μου γι αυτο :lol:
Εαν παλι την ωρα της αλεσης και οταν το καλαθι εχει γεμισει μεχρι την μεση το χτυπησω μια φορα τοτε θα χωρεσουν ολα και δεν εχουμε το φαινομενο.
Επισης το φαινομενο ειναι διαφορετικο σε σπιτι που απεχει ενα χιλιομετρο απο το εργαστηριο με καλυτερη γειωση και αναλογως την υγρασια της ατμοσφαιρας.Εκει δεν εχω σχεδον καθολου τετοιο προβλημα.Αν μπορεις βεβαια να το πεις προβλημα.
Τον χρονο αλεσης τον κρατησα πανω απο 10 εως και 14 δευτερα για 20 γρ. για γευστικους λογους.
Οσο πιο γρηγορο τον κανω τοσο εξαφανιζεται το θεμα του στατικου με δυσμενη γευστικα αποτελεσματα ομως Φλαταρει δηλ.
Θα σας δειξω πρωτιστως τα προβληματα και μετα τα θετικα,Δεν εχω προβλημα σε αυτο.
Ετσι κι αλλιως το τελικο προιον θα διαφοροποιηθει ολοκληρωτικα απο το πρωτοτυπο.
Αυτο που θελω επισης να αποφυγω ειναι να ριξω χρηματα στην εμφανιση και να ανεβει η τιμη του.Προτιμω το χρημα να πεσει σε επιμερους τμηματα που εχουν σχεση με την ακριβεια την στιβαροτητα και τελικως την αποτελασματικοτητα.
Αυτα.Καθε σχολιο οχι μονο ειναι δεκτο αλλα αφορμη για κουβεντα :coffee:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Drevan » 14 Μάιος 2017, 22:41

Δημήτρη μια εικόνα χίλιες λέξεις.. περιμένουμε σε αναμένα κάρβουνα :2funny:

Γενικά νομίζω όπως και οι kafatek όσο πιο απλό το design νομίζω είναι και λιγότερο "κουραστικό" στο μάτι... αλλά είχες κάποιες συγκεκριμένες σχεδιαστικές γραμμές στο μυαλό σου ή μιλάμε και για τα υλικά?
Άβαταρ μέλους
Drevan
Regural Member

Ονομα: Βαγγέλης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Vibiemme 2B pid
2η μηχανη: Peppina, stradivari
Μυλος: tAlΩs
2ος Μυλος: Comandante
Coffee Roaster: Hottop b2k+
Αγαπημένοι Καφέδες: home roasting

ΠροηγούμενηΕπόμενο