το παραπάνω βίντεο θεωρώ πως είναι λάθος, ούτε καν για αφαλάτωση του boiler καθώς το boiler δεν γεμίζει πλήρως! το boiler εχει μέσα μια βαλβίδα(αισθητήρα) που καταλαβαίνει πόσο γεμάτο είναι το boiler. αν πέσει η σταθμη τραβάει νερό από το δοχείο νερού.
το boiler μιας hx μηχανής δεν γεμίζει ποτε πλήρως καθώς είναι boiler ατμού. Γεμίζει μέχρι ως ένα σημείο και το υπολοιπο κενό χρησιμεύει για να δημιουργηθεί ατμός για το cappuccino μας. οπότε για να κάνεις αφαλάτωση το boiler θα πρεπει να το γεμίσεις πλήρως απενεργοποιώντας αυτόν τον αισθητήρα.
οι hx μηχανές θέλουν αφαλάτωση κυριώς στο σωλήνα hx και στο boiler(διαβαζω πως είναι δευτερεύουσας σημασίας λόγω του ότι η ποσοστητα νερου στο boiler είναι παντα μικρή και που μάλλον εξαρτάται και από το πόσο χάλια είναι το νερό στη περιοχή μας).
για να κάνουμε αφαλάτωση στο hx απλά τραβάμε νερό από το group έχωντας αφαιρέσει τη 2 way valve. το γιατί το εξηγεί στο πρωτο σχόλιο του παραπάνω βίντεο ο Gianni
I do not understand this descaling, it is completely useless and I'll explain why.
The boiler has a heat exchanger, during time if you have not used water with a low lime content you will have limestone in the heat exchanger,only on the heat exchanger, but never in the boiler.
The central boiler is only used to generate steam and this process actually uses a very small amount of water, the descaling of the boiler is not necessary at all.
Have you ever opened a boiler ?
Have you ever replaced the heating element ?
I tell you that in many years of technical assistance on the coffee machine with heat exchanger I've never seen limestone into the boiler or on the heating element.
I tell you that I have seen heat exchangers completely clogged.
The descaling should not be made on the boiler, but must be made on the heat exchanger.
How? Simply using natural products, such as citric acid, following this procedure:
Mix well and dissolve 150-200 grams of citric acid in warm water and pour it into the tank.
The machine will be hot, operate the pump to let half liter of water and citric acid pass through the heat exchanger.
Wait 5 to 10 minutes and repeat with another half liter.
Again wait 5 to 10 minutes.
Fill the tank with fresh water and rinse the system with two liters of water. Finish by passing a final water adding a teaspoon of baking soda to neutralize any traces of acid that may still be present.
Before starting the procedure, it is ESSENTIAL to detach the wire of the 2-way valve.
I explain because this points are important:
If you do the procedure after too long time and the machine (heat exchanger) is too full of lime, water inlet to the heat exchanger can be found clogged with pieces of tartar, that could obstruct the acid flow . If you see the hydraulic diagram of the NS Oscar, it is easy to understand that if the water inlet of the heat exchanger is clogged, then the water solution of citric acid passes trough the 3 way solenoid valve immediately to the coffee group, the water doesn't circulate in the heat exchanger.
It is ESSENTIAL to disconnect the wire of the 2-way valve for the following reason.
If during the descaling process the probe of the water level in the boiler starts, citric acid solution enters in the boiler, with the consequence that generated steam will have a taste of lemon.
εδώ ένα βίντεο που μάλλον τα λέει κάπως καλύτερα
https://www.youtube.com/watch?v=iuODdWm7oJQ και ένα λινκ για μελέτη
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... t3080.htmlΤα παραπάνω είναι ότι έχω αποκομίσει από το διάβασμα και το φόρουμ! το αν τα boiler και οι αντιστάσεις των hx μηχανών είναι χάλια μετά από άνοιγμα και το πόσο γρήγορα πιάνουν άλατα μόνο κάποιος που ανοίγει συχνά μηχανούλες θα μας το πει.