Καλημερα
Ημουν στην σκεψη να κανω δυο διαφορετικα θρεντς, αλλα επειδη δεν ηθελα να με κραξει ο Δημητρης και στα δυο ταυτοχρονα, ειπα να με κραξει σε ενα, μια και καλη
Οπως λεει και μια παροιμια, τα λαθη ειναι ανθρωπινα αρκει να μην τα επαναλαμβανουνμε
Παιρνω λοιπον το θαρρος να πω πως ολο αυτον τον καιρο ημουν με μια μηχανη κακορυθμισμενη(Απο ΕΜΕΝΑ) που ηταν θαυμα που επινα κατι αποδεκτο απο μερικους καφεδες, και αυτο οχι παντα
Απο που να ξεκινησω
Πρωτα απο ολα μεγα λαθος που δεν ειχα χρησιμοποιησει τα μαμισια καλαθακια της(δεν τα ειχα προμηθευτει με την αγορα της), αν το ειχα κανει, θα ειχαν λυθει ολα απο την αρχη
Για καποιο λογο το αντιγραφο vst, La Marzocco 17γρ καλαθακι που χρησιμοποιουσα ολο αυτο τον καιρο, εβγαζε αποτελεσμα αποδεκτο(αλλα πολυ μετριο), μονο σε υψηλη πιεση, μιλαμε για 12+ bar(edit: Οτι αλλο καλαθακι εβαλα αποδιδει καλα σε χαμηλη πιεση, ακομα και το μονο la marzocco 7gr)
Πιο κατω και ο καφες γινοταν σαν ενας καμενος στιγμιαιος
Αυτο με ειχε κανει και ειχα αφησει την πιεση μονιμα στα 12.5bar που φυσικα ηταν και ο λογος που ο καφες ηταν αδιαφορος, χωρις ιδιαιτερη γευση και αρωμα, και με μια κρεμα υπερβολικη σαν νεσκαφε χτυπημενο με κουταλακι και ζαχαρη
Πρωτο βημα λοιπον να δοκιμασω και ενα καλαθακι δοκιμασμενο το οποιο μου εγινε και μονιμο πλεον επανω, και δεν ειναι αλλο απο το μαμισιο της gaggia
Το εβαλα λοιπον και αρχισα τις δοκιμες κατεβαινοντας σε πιεση
Πλεον ειμαι στα 10bar στατικο το οποιο παιζει καπου στα 8.5-9bar σε εκχυλιση, συμφωνα με το οργανο στο μανομετρο
Αυτη ηταν και η αλλαγη που οχι μονο απογειωσε τις εκχυλισεις αλλα τις εκανε την νυχτα με την μερα
Θα πω την ατακα που εχει αναφερει και ο Στελιος(mymehnir),
ημουν ετοιμος να τα πεταξω ολα απο το μπαλκονι και να πινω τσαι, τοσο απογοητευμενος ημουν απο τον εξοπλισμο μου, με βαση το κοστος του και το αποτελεσμα που θα επρεπε να βγαζει
Η σωστη πιεση εκχυλισης μου εδειξε πλεον σωστα τις διαφορες στην θερμοκρασια, και το ποσο λαθος ημουν
Λαθος νο.1
Ειχα φτασει να βαλω την πιεση του μποιλερ μεχρι και στο 1.3 και να κανω μεγαλο φλας, νομιζοντας οτι αυτο ειναι το προβλημα που δεν βγαζει αρωματα ο καφες, οτι δηλαδη πρεπει πχ η εκχυλιση να γινει στους 94 βαθμους αλλιως στους 92 δεν θα βγαλει αρωματα....φυσικα ημουν τελειως λαθος
Λαθος Νο.2
Καθε μηχανη HX θελει διαφορετικο φλας, αλλες θελουν φλας μεχρι ενα σημειο και μετα εκχυλιση(flash & Go), αλλες μεγαλυτερο φλας και αναμονη μεχρι την εκχυλιση(Flash & wait)
H Epoca ομως μου κραταγε μια εκπληξη σε αυτο το κομματι
Δεν θελει ΚΑΘΟΛΟΥ φλας, τιποτα, σαν να ειναι μια καλυρυθμισμενη DB , αν ρυθμισεις σωστα τον πρεσοστατη(επαιξα με τιμες απο 0.8 μεχρι 1.1), που δεν ειναι αλλο απο τα 0.9bar
Συγκεκριμενα κανω ενα φλας πριν την αλεση για να φερω την μηχανη σε ισορροπια, στην συνεχεια παιρνει 1-2 λεπτα μεχρι να κανω ολη την διαδικασια distribution πατημα κτλ, χωρις να βιαζομαι ιδιαιτερα, κατοπιν κανω ενα μικρο φλασακι μισο δευτερολεπτο, πιο πολυ απο συνηθεια, κουμπωνω και εκχυλιζω
Καταλαβαινετε τα αισθηματα μου που απο εκει που επινα μετριους αδιαφορους καφεδες, ξαφνικα παιρνω καφεδαρες οτι και να βαλω μεσα, αμεσα συγκρινομενους με καλα μαγαζια με εξοπλισμο κορυφαιο(και χερια κορυφαια), και μαλιστα με κερασακι στην τουρτα μια HX που ειναι μονο στο ονομα ΗΧ