Εδώ θέλω να παρουσιάσω την αγαπημένη μου μηχανή, πραγματικά λειτουργικό έργο τέχνης (form follows function και τα λοιπά). Είναι δημιουργία του ιταλού Dr Emilio Salati στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
Λειτουργία
Ξεκινώντας να πούμε ότι πρόκειται για χειροκίνητη μηχανή τεχνολογίας ανοιχτού καζανιού (open boiler), δηλαδή δεν παράγει ατμό, καθαρά για τους λάτρεις του εσπρέσσο -ριστρέτο για την ακρίβεια. Το καζάνι της θερμαίνεται με αντίσταση που είναι εξωτερικά κάτω από το καζάνι αλλά δεν βρίσκεται υπό πίεση, και διατηρεί την θερμοκρασία της με ρυθμιζόμενο θερμοστάτη με ακρίβεια ~4-5 βαθμών . Για την λειτουργία της εκχύλισης σηκώνουμε τον λεβιέ, εισέρχεται νερό στον κύλινδρο, κατεβάζουμε τον λεβιέ (δλδ το πιστόνι) μέχρι κάτω και ...απολαμβάνουμε.
Σχεδίαση
Αυτό που με έκανε να θέλω να την αποκτήσω από την πρώτη φορά που την είδα (εκτός από τις αναφορές για τα άριστα γευστικά αποτελέσματα) ήταν οι γραμμές της (ξέρω γούστα είναι αυτά ) . Η σχεδίασή της είναι καθαρά Art Deco Streamline συνδυάζοντας στοιχεία μοντερνισμού και φουτουρισμού. Βέβαια είμαι λάτρης των 50s μηχανών, για εμένα αυτήν ήταν η χρυσή εποχή σχεδιασμού, λειτουργίας, ποιότητας υλικών-κατασκευής και ευφάνταστων καινοτομιών. Για να πάρετε μια ιδέα για το τι λέω δείτε μερικές μηχανές αυτής της εποχής και σχολιάστε 50s 1 50s 2.