Εδώ θέλω να παρουσιάσω την αγαπημένη μου μηχανή, πραγματικά λειτουργικό έργο τέχνης (form follows function και τα λοιπά). Είναι δημιουργία του ιταλού Dr Emilio Salati στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
Η 50 χρονών caravel !!!
Λειτουργία Ξεκινώντας να πούμε ότι πρόκειται για χειροκίνητη μηχανή τεχνολογίας ανοιχτού καζανιού (open boiler), δηλαδή δεν παράγει ατμό, καθαρά για τους λάτρεις του εσπρέσσο -ριστρέτο για την ακρίβεια. Το καζάνι της θερμαίνεται με αντίσταση που είναι εξωτερικά κάτω από το καζάνι αλλά δεν βρίσκεται υπό πίεση, και διατηρεί την θερμοκρασία της με ρυθμιζόμενο θερμοστάτη με ακρίβεια ~4-5 βαθμών . Για την λειτουργία της εκχύλισης σηκώνουμε τον λεβιέ, εισέρχεται νερό στον κύλινδρο, κατεβάζουμε τον λεβιέ (δλδ το πιστόνι) μέχρι κάτω και ...απολαμβάνουμε.
Σχεδίαση Αυτό που με έκανε να θέλω να την αποκτήσω από την πρώτη φορά που την είδα (εκτός από τις αναφορές για τα άριστα γευστικά αποτελέσματα) ήταν οι γραμμές της (ξέρω γούστα είναι αυτά ) . Η σχεδίασή της είναι καθαρά Art Deco Streamline συνδυάζοντας στοιχεία μοντερνισμού και φουτουρισμού. Βέβαια είμαι λάτρης των 50s μηχανών, για εμένα αυτήν ήταν η χρυσή εποχή σχεδιασμού, λειτουργίας, ποιότητας υλικών-κατασκευής και ευφάνταστων καινοτομιών. Για να πάρετε μια ιδέα για το τι λέω δείτε μερικές μηχανές αυτής της εποχής και σχολιάστε 50s 150s 2.
Υπεροχη μηχανη δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε τετοιο ειδος μηχανης αλλα δε θελει πολυ για να καταλαβει κανεις οτι ειναι η απολυτη τελετουργια της παρασκευης του εσπρεσο.Γιαννη σου ευχομαι και με ενα τετοιο για τις διακοπες σου
Υλικά Ο συμπαθής ιταλός μας doctor την σχεδίασε με σκοπό να δημιουργήσει μια οικιακή μηχανή με τα εξής χαρακτηριστικά: Μικρή σε όγκο, γρήγορη σε λειτουργία (σε 5-6 λεπτά έχει ζεσταθεί αλλά παίζει και πατέντα να βάλεις ήδη βραστό νερό, το ανέφερε και στις οδηγίες του για τους βιαστικούς), εύκολη στην λειτουργία (είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μην κάνεις καλό καφέ με αυτή την μηχανή), έυκολη στην συντήρησή της (λύνεται σε 10 δεύτερα χωρίς εργαλεία) και γιατί να μην κάθεται και ωραία στο μάτι βεβαίως-βεβαίως. Τα υλικά που χρησιμοποίησε και η ποιότητα συναρμολόγησης ήταν κορυφαία, πράγμα που είναι και αυτονόητο από την αντοχή της στο πέρασμα του χρόνου, να τονίσω ότι εγώ μόνο την καθάρισα ελαφρά και της άλλαξα το ιταλικό φις, κατά τα άλλα ήταν άψογη ακόμα και οι φλάντζες της απλώς τις άλλαξα προληπτικά. Καζάνι, πορταφίλτερ (το χερούλι είναι από βακελίτη), καλαθάκι, πιστόνι, κύλινδρος και ντουζιέρα από ανοξείδωτο ατσάλι inox, δεν ξέρω τι τύπος ακριβώς είναι αλλά δεν έχει ίχνος παραμικρού ψεγαδιού, ακόμα και το σώμα της μέσα που είναι(;) σιδερένιο είναι σαν καινούριο ακόμα και η βαφή της είναι ανέπαφη εκτός από κάποια σημεία που κουμπώνει το καζάνι και τα έκανα εγώ στην αρχή λόγω απροσεξίας (δεν είναι ξαναβαμμένη στανταρ). Είναι αυτό που λένε οι γηραιότεροι "Δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά βρε παιδί μου, το πρώτο μας πλυντήριο κράτησε 20 χρόνια... " .
Λυμένη σε ~10δεύτερα. Παρατηρείστε πως αστράφτει το inox, σαν να μην πέρασε μια μέρα
Εμπειρία χρήσης Καταρχήν να πω ότι για να την αποκτήσεις πρέπει να στήσεις καλό καρτέρι στο ιταλικό λιμάνι, και να έχεις υπομονή. Προ hb εποχής έπαιζε στα ~100 γιούργια αλλά τώρα λόγω δημοτικότητας έχει πάρει τα πάνω της, συνήθως 180-350 γιούργια Όταν την παρέλαβα έμεινα λίγο με την κατάστασή της -σαν καινούρια- αλλά και με το μέγεθός της. Ήξερα ότι είναι μικρή αλλά όταν την έπιασα στα χέρια μου -είναι ελαφριά- μου φάνηκε σαν παιχνίδι αλλά στα καπάκια που την έκανα βίδες η ποιότητά της έγινε άμεσα αισθητή και να φανταστείτε ότι η δικιά μου είναι 5ης έκδοσης η 1η θεωρείται μακράν καλύτερη' η εταιρεία λόγω της ταχύτατα αναπτυσσόμενης βιομηχανίας είχε αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα .
Σύγκριση με ταμπερ για του λόγου το αληθές. Επάνω ο ρυθμιζόμενος θερμοστάτης και κάτω ο διακόπτης on-off που όταν τον γυρίσεις εκτός από την ενδεικτική λυχνία μπροστά φαίνεται και από αυτόν ότι την έχεις αναμμένη!
Στο ζουμί τώρα (α ξέχασα να πω η αντίστασή της είναι 500watt). Το καλαθάκι της παίρνει 12-14 γρ. (έβγαινε και ένα πιο μικρό 10 και ένα πιο μεγάλο 16), άλεση θέλει λίγο πιο χονδρή από την pavoni, ή από μηχανή με αντλία. Όπως είπα πιο πριν φτιάχνει κυρίως ristretti ~20ml αναφοράς (μπορείς και πιο πολύ αν ξανα-τρομπάρεις αλλά δεν αξίζει γευστικά) με σώμα λίγο πιο αραιό από μηχανή αντλίας αλλά απίστευτα γλυκό και με τις γεύσεις απίστευτα διαχωρισμένες και εύκολα διακριτές. Θυμάμαι ακόμα το πρώτο καφεδάκι που έφτιαξα μαζί της (εννοείται μέχρι να την παραλάβω είχα δει ό,τι βιντεάκι έπαιζε και έιχα διαβάσει τα πάντα γιαυτήν)' ταφ μαργαρίτα, ότι και να πω ειλικρινά είναι λίγο, ήταν σαν να βλέπεις πρώτη φορά hd1080p από dvd. Απίστευτη γλυκύτητα, οι γεύσεις εκρήγνονταν η μία μετά την άλλη, τα φρούτα έντονα και μακραααά επίγευση.
Σίγουρα δεν θα απογοητεύσει όποιον θέλει μια αυστηρά εσπρεσσομηχανή με έμφαση στην γέυση και με vintage (tsss trendy) εμφάνιση, δεν ξέρω βέβαια και τα γούστα του καθενός αλλά αν την πάρει κάποιος και δεν του αρέσει την πουλάει και βγάζει και κέρδος.
Βιντεάκι δεν έχω βγάλει προς το παρόν οπότε βολευτείτε με αυτό.
Υγ.Παραπομπές/βιβλιογραφία 1.To site/εγκυκλοπαίδεια του francesco 2.Οι ευρεσιτεχνίες του δόκτορα 12
Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός, ό,τι άλλο θέλετε shoot me!!
konn4312 έγραψε:Υπεροχη μηχανη δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε τετοιο ειδος μηχανης αλλα δε θελει πολυ για να καταλαβει κανεις οτι ειναι η απολυτη τελετουργια της παρασκευης του εσπρεσο.Γιαννη σου ευχομαι και με ενα τετοιο για τις διακοπες σου
Ερώτηση. Μία φορά κατεβάζεις κάτω το λεβιέ? Ρωτάω επειδή στο βίντεο ο τύπος το κάνει 3 φορές κάτι που μου φάνηκε περίεργο. Επίσης τα καφεδάκια της έχουν τόσο λίγη κρέμα ή ήταν απλά κακή εκχύλιση η συγκεκριμένη?
ΥΓ: Αν φτιάξεις και μια δέυτερη αντίσταση στα 12 V την κάνεις και αυτοκινήτου για εκδρομές κτλ
Καλή παρατήρηση Λοΐζε. Μετά από πειραματισμούς έχω καταλήξει στην εξής ρουτίνα : -Ανεβάζω τον λεβιέ για 3-5 δεύτερα, βρέξιμο δλδ του πακ μια και δεν υπάρχει πίεση -Ανεβοκατεβάζω τον λεβιέ στο 1/4 της διαδρομής του για 5-10 δεύτερα, για ενεργή προεκχύλιση -Ανεβάζω τον λεβιέ πάλι για 2-3 δεύτερα, προσθέτει δλδ ελάχιστο νερό και τέλος -Κατεβάζω τον λεβιέ μέχρι κάτω με σταθερή και αργή κίνηση. Δηλαδή περίπου 1.5 φορά κατεβάζω τον λεβιέ
Πάντα έχω κρέμα, μην φανταστείς σαν μηχανή με αντλία βέβαια, ο τύπος δεν είχε καλή εκχύλιση απλά φαινόταν καλά η μηχανή γιαυτό το ανέβασα. Καλή ιδέα τα 12v, αλλά το καλό είναι ότι ουσιαστικά δεν χρειάζεσαι καν την την αντίσταση όπου έχεις ζεστό νερό την λειτουργείς, οπότε η φορητότητα δεν είναι θέμα. Εγώ ζεσταίνω νερό σε βραστήρα , η μηχανή χωράει ~1.2λίτρα, οπότε ρίχνεις το νερό στο δοχείο της και τραβάς νερό με το λεβιέ για να της ζεστάνεις τα μέταλλα, και είσαι έτοιμος. Έχω βάλει αυτοκόλλητο θερμόμετρο -καλά μετράει- για να βλέπω που είμαι ακριβώς. Ααα ξέχασα να πω το πορταφίλτερ της είναι 43mm.
Οκ.Με τον nefelim στο team νοιωθω σιγουρος οτι εχουμε οτι χρειαζομαστε απο γνωσεις για τις lever μηχανες. Η παρουσιαση του ειναι η πιο τρανη αποδειξη οτι ο ανθρωπος ειναι αρωστος και το εχει Ωστοσο εγω ακομα θα περιμενω να δω τουλαχιστον ενα βιντεο εγχυλισης που να με κανει να πω ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ. Αψογοςςςς
nefilim έγραψε:Καταρχήν να πω ότι για να την αποκτήσεις πρέπει να στήσεις καλό καρτέρι στο ιταλικό λιμάνι, και να έχεις υπομονή. Προ hb εποχής έπαιζε στα ~100 γιούργια αλλά τώρα λόγω δημοτικότητας έχει πάρει τα πάνω της, συνήθως 180-350 γιούργια Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός, ό,τι άλλο θέλετε shoot me!!
Η παλαιότερη version από αυτή που έχεις μάλλον είναι απίθανο να βρεθεί ? (έχουν αρκετές διαφορές)
Βρίσκεται αλλά συνήθως είναι αρκετά πιο ακριβή, όσοι έχουν και τις 2 πάντως λένε ότι η ποιότητά της είναι σε άλλο επίπεδο αλλά σε αποτέλεσμα είναι ίδιες. Πχ τώρα μόλις που κοίταξα παίζει μια VAM στα 150 γιούργια προς το παρόν , λήγει σε 2 μέρες οπότε μπορεί να φτάσει μέχρι κανα 300άρι.
Tips για το λιμάνι 1. Το google translate είναι φίλος μας!! Διαβάζουμε προσεκτικά τι περιέχει η αγγελία -καμμιά φορά λείπει κάτι- , αν έχει δοκιμαστεί από τον πωλητή, σε τι κατάσταση είναι, και τι δουλεύει και τι όχι. 2. Ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες, κοιτάμε εξονυχιστικά τις φωτογραφίες -οι πιο σοβαροί/έμπειροι πωλητές ανεβάζουν πολλές φωτό- για τυχόν ατέλειες παραλήψεις 3. Όπου έχουμε απορίες στέλνουμε μήνυμα στον πωλητή, μέχρι και να την δοκιμάσει ή να την ανοίξει αν μπορεί, εάν είναι σοβαρός θα μας απαντήσει άμεσα -σημαντικό- 4. Τέλος του ζητάμε να την πακετάρει όσο πιο καλά μπορεί και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά
Όταν έψαχνα χρησιμοποιούσα τις εξής λέξεις κλειδιά 'caffe arrarex' 'caffe caravel' 'caffe vam' 'caffe zerowatt' 'caffe a leva' (γενικότερο). Πουλάει και ο francesco , οι μηχανές είναι ανακατασκευασμένες από εκείνον δλδ τεσταρισμένες αλλά από τιμές βαράει στο ψαχνό. Είναι ωραίος τύπος πάντως έχει μεγάλη τρέλα με τις μηχανές, είχα μιλήσει μαζί του για κάτι τσιμούχες για την κάραβελ, μου απάντησε άμεσα τις έστειλε πολύ φθηνά και μου έδωσε και δώρο λίγο λιπαντικό σαν dow/molykote 111
Μια και είναι πρακτικά φορητή αν θέλετε την φέρνω σε κανα meeting για δοκιμές από όποιον θέλει