δημητρη μου το θεμα ειναι πιο πολυπλοκο απο οτι φαινεται, ισως βεβαια και να το εκανα εγω πολυπλοκο
ο θερμοστατης του ατμου ειναι απαραιτητος και θα εξηγηθω παρακατω
την εξοδο alarm την εχω μετατρεψει σε voltage με αφαιρεση του ρελε. εχω συνδεσει το ssr το οποιο δουλευει μια χαρα.
το εκανα ετσι ωστε να μην υπαρχει φθορα απο το συνεχες ανοιγμα-κλεισιμο του μηχανικου ρελε.
οι ρυθμισεις που εχω κανει ειναι αυτες
HIAL Absolute-value upper-limit = 139 που θα ανοιγει επαφη το ρελε : AL2 ON - AL1 OFF
LoAL Absolute-value lower-limit = 140 που θα κλεινει επαφη το ρελε : AL1 ON - AL2 OFF
dHAL Upper limit(deviation) = 9999 τα βαζουμε στο μεγιστο
dLAL Lower limit(deviation) = 9999 τα βαζουμε στο μεγιστο
ALP Alarm function = 17 και εδω αλαζουμε και βαζουμε Alarm function 17
με αυτες τι ρυθμισεις το ρελε ειναι ενεργοποιημενο AL1 ΟΝ και μολις φτασει θερμοκρασια εκει που την εχουμε ρυθμισει πχ οπως εδω στους 140 βαθμους το ρελε ανοιγει επαφη AL2 ON και
μολις πεσει κατω απο 140 κλεινει επαφη AL1 ON και ουτω καθεξης.
ισως καποιοι πουν οτι εχω κανει λαθος αλλα δεν εχω κανει,με τον ενα βαθμο
ρυθμισμενο ψηλοτερα το LoAL Absolute-value lower-limit και ενα βαθμο χαμηλοτερα
το HIAL Absolute-value upper-limit δουλευει τελεια.
το εχω ψαξει παρα πολυ,παραθετω και μια απαντηση που βρηκα σε ξενο φορουμ σχετικα με αυτο
Perhaps what you want to know is that the alarm low is the higher temperature by one degree than the alarm high, which is trying to force a temperature between the two numbers.
αλλα υπαρχει ενα μικρο προβλημα,για να μπει το προγραμα του alarm σε λειτουργεια
θα πρεπει η θερμοκρασια να ανεβει στην ρυθμιση που εχουμε βαλει,140 βαθμοι στην περιπτωση μας
και επειδη η επαφη του ssr ειναι μονο NO δεν μπορει να περασει ρευμα ωστε να δουλεψει η αντισταση για αυτο χρειαζομαι και τον μηχανικο θερμοστατη του ατμου οπου ειναι NC ωστε να περασει ρευμα στην αρχη να φτασει η θερμοκρασια στους 140 ωστε
να μπει σε λειτουργεια το προγραμμα alarm του sestos.
την πρωτη εκεινη φορα δηλαδη για να μπει σε λειτουργεια το προγραμμα του alarm
πρεπει το pid να φτασει στην θερμοκρασια που ειναι ρυθμισμενο πχ 140 βαθμους στο
παραδειγμα εδω και μετα δουλευει κανονικα.
αυτο ολο γινεται επειδη την εξοδο alarm την εχω μετατρεψει σε voltage με αφαιρεση του ρελε
ετσι εχω χασει την επαφη NC του μηχανικου ρελε.
ετσι σκεφτηκα μια λυση για να να ξεπερασω το προβλημα που εχω και ειναι η εξης σκεφτηκα να χρησιμοποισω ενα διακοπτη ON-ON.
και ο τροπος που θα δουλεψει με τον διακοπτη θα ειναι ο εξης: η μεσαια επαφη του διακοπτη συνδεεται ακριβως μετα απο την εντολη
που δινει ο διακοπτης του ατμου της μηχανης.μετα την μια επαφη του διακοπτη την συνδεουμε στο μηχανικο θερμοστατη
του ατμου (ναι τον χρειαζομαστε και αυτον)και η αλλη παει στην αντισταση του μποιλερ.
η αλλη ακρη απο τον διακοπτη πηγαινει στη μια επαφη εξοδου του ssr και η αλλη επαφη εξοδου του ssr παει στην αντισταση
του μποιλερ.οποτε τωρα οταν θελουμε ατμο παταμε το διακοπτη της μηχανης και η εντολη πηγαινει στο διακοπτη
που εχουμε τοποθετησει.ανοιγουμε τον διακοπτη απο την μερια που εχουμε συνδεσει το μηχανικο θερμοστατη ατμου
και ανεβαινει η θερμοκρασια και ελεγχεται απο τον μηχανικο θερμοστατη ο ατμος.
οταν θα ανεβει λοιπον η θερμοκρασια και φτασει στο οριο θα ενεργοποιηθει και το προγραμμα alarm του pid,οποτε γυρνωντας το διακοπτη
on-on που εχουμε τοποθετησει απο την αλλη μερια η θερμοκρασια θα ελεγχεται απο το pid.
ετσι στο ξεκινημα αναγκαστηκα θα λειτουργει μηχανικα ο θερμοστατης και οταν θα πιασει θερμοκρασια
θα μπει σε λειτουργεια το προγραμμα alarm του pid και θα μπορει να ελεγχεται και ψηφιακα.
με τις ρυθμισεις του alarm τι οποιες εχω αναφερει στην αρχη και με την χρηση
του διακοπτη on-on νομιζω οτι τελικα εχω καταφερει να δουλεψει το pid για τον ατμο ακριβως
με τον τροπο που ηθελα.
η με τον τροπο που τουλαχιστον εγω πιστευω οτι πρεπει να δουλευει
δηλαδη εντολη για ενεργοποιηση ssr κατω απο 140 βαθμους εντολη για απενεργοποιηση ssr
πανω απο 140 βαθμους.(ενα παραδειγμα λεω)
το μονο που χρειαζεται ειναι μια μικρη βοηθεια στην αρχη απο τον μηχανικο θερμοστατη ατμου
σε συνεργασια με τον διακοπτη on-on (για να πιασει θερμοκρασια και να μπει σε λειτουργεια το προγραμμα του alarm) και μετα αναλαμβανει το pid την ολη διαδικασια
αν το θελουμε φυσικα καθως ο διακοπτης καθοριζει πλεον αν θα ελεγχεται μηχανικα
η ηλεκτρονικα η θερμοκρασια του ατμου.
αν υπηρχε ssr NC θα ηταν πιο απλα τα πραγματα αλλα τελος παντων.
βασικα υπαρχει
αυτοτο εξαρτημα αλλα γινονται πιο πολυπλοκα μου φαινεται τα πραγματα.
περιμενω τις γνωμες σας