VST Precision Baskets

Όπου ακους πολλά "κεράσια" , κράτα και μικρό-μεγάλο-vst η γενικά το καλύτερο καλαθάκι ...

Re: VST Precision Baskets

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 06 Απρ. 2014, 21:15

Δεν ξερω αν σε αγαπω η αν σε μισω,ειναι νωρις ακομα,ειμαι σιγουρος ομως πως θα αγαπησω τη μυρωδια της λαχταριστης μπριζολας που θα αναδυει η ψηστιερα σου οτα θα κανεις το περιβοητο bbc :D
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member

Ονομα: Κωστας
Τοποθεσια: Κυψελη
Μηχανη: Black Evolution
2η μηχανη: euromatic ese pods
Μυλος: macap m4 stepless
2ος Μυλος: Αγιου Γεωργιου
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: απο τρακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir1971 » 06 Απρ. 2014, 22:20

Ολα καλα και κατανοητα....και για τα gr και για τις μπριζολες και για τον ποιητικο οιστρο του Γιωργου(εμεινα αφωνος ακομη μια φορα μαζι σου :new_shocked: )Απλως συμβαινει το εξης.Ειχα καταφερει με τη classic να παιρνω αυτο ακριβως που ηθελα και σε καφε και σε αφρογαλα,με ευκολια σε καθημερινη βαση μετα απο διαβασμα,μοντιφιες ,προσπαθεια και πολυ μερακι....φυσικα χρειαστηκαν 4 μηνες αφου ηδη ειχα γευτει ΤΗΝ πικριλα και ΤΗΝ ξινιλα στο μεγαλειο τους.Καταφερα λοιπον τις αναγραφομενες επιγευσεις στις συσκευασιες να τις εχω πλεον στην ακρη της γλωσσας μου...Τωρα απλως περιμενα ολα να ειναι πιο απλα και ευκολα με αναβαθμισμενο εξοπλισμο..αλλα...ξανα απο την αρχη...διαβασμα,ερωτησεις(χαζες πολλες φορες) και μονιμα το router ανοιχτο με αρχικη σελιδα εκκινησης το coffeeheat.gr........Δεν με πειραζει καθολου γιατι ξυραφιαζω το μυαλο μου βαζοντας με ο Δημητρης να ξαναμοντιφιασω την classic,να ηρεμω απαγγελοντας ποιηση ο Γιωργος,να ονειρευομαι μπριζολες απο τα χερακια του Κωστα και να μην αγχωνομαι με την κριση βλεποντας το ψυγειο του Νικου γεματο απο γαλα λεγοντας μου με τον τροπο του ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ(μηπως εχεις ελλειψη ασβεστιου,λογω οστεοπορωσης και οχι μερακι για latte?????ψαξε το..).Ετσι λοιπον ετοιμαστητε......για πολλες χαζες ερωτησεις....στην περιπτωση μου ΤΑ ΕΥΚΟΛΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ δεν ισχυει.Η εμπειρια σας σιγουρα θα βοηθησει.
Your Friend Caffeine
Άβαταρ μέλους
mymenhir1971
Regural Member

Ονομα: Στέλιος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Vbm/Pressure Profile
2η μηχανη: Gaggia Classic Mod
Μυλος: HG-one Motorized
Coffee Roaster: Την πηρε ο Μανος
Αγαπημένοι Καφέδες: Αφρικη κι ας ειναι και Εμπολα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 06 Απρ. 2014, 23:09

Φιλε Στελιο μη μασας,αν σου πω ποσες φορες το εχω ξαναπιασει απο την αρχη το θεμα και χωρις να εχω αλλαξει μηχανη θα με περασεις για ανεπιδεκτο μαθησεως. :D .Ελπιζω δε να μη σπευσουν καποιοι καλοπροαιρετοι να με χαρακτηρησουν ως κουλομαρια! :banghead: .Προχωρα δυνατα,ολα θα γινουν :Yeah:
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member

Coffee Roaster:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 06 Απρ. 2014, 23:58

H αποσταση απο την ντουζιερα οχι μονο πρεπει να γινει χρυσος κανονας αλλα και καδρο πανω απο την μηχανη μας να μην το ξεχναμε.
Ολη η φιλοσοφια του pf της ντουζιερας και της μηχανης εχουν να κανουν με την αποφυγη φουσκωματος του πακ.Οι ντουζιερες αποτελουνται απο την εξωτερικη σιτα και απο το εσωτερικο διατρητο σωμα ενισχυμενο για να αντεχει τις τεραστιες πιεσεις που ασκει το πακ στην φαση που αυτο φουσκωνει.Η ενισχυση αυτη εχει να κανει και με την ελαφρυα καμπυλοτητα που εχει το σωμα της ντουζιερας.
Η σωστη εγχυλιση και βεβαια δεν εχει να κανει με το υποκειμενικο κριτηριο της γευσης.Εχει να κανει με κανονες και τεχνικες που θα πρεπει να τηρουνται με απολυτη ευλαβεια εαν θελουμε να λεγομαστε coffeegeeks.
Aν πετυχεις την σωστη εγχυλιση ,με ολα αυτα που την περιλαμβανουν και δεν σου αρεσει η γευση, τοτε δεν μειωνεις γραμμαρια ελαφρα την καρδια ετσι απλα επειδη σου αρεσει η γευση ,πραγμα που μπορει να οφειλεται σε εγχυλιση λιγοτερων συστατικων του καφε λογω chanelling.
Kαι αυτο δεν εχει να κανει ουτε με θεωριες ουτε με υποκειμενικα κριτηρια γευσης.
Πολυ απλα αν θες λιγοτερα γραμμαρια αλλαζεις καλαθακι.
Εαν δωσεις το περιθωριο στο πακ να φουσκωσει τοτε θα αραιωσει η συνοχη των κοκκων και θα εγχυλισεις απο λιγοτερα εως πολυ λιγα συστατικα του καφε.Αν λοιπον σου αρεσει αυτο που θα πιεις ,αυτο δεν κανει σωστη την εγχυλιση.Την κανει πολυ απλα μια εγχυλιση που αρεσει σε σενα και τιποτα αλλο.
Σαν φορουμ ομως ειμαστε υποχρεωμενοι να τονιζουμε ιδιαιτερα τους χρυσους κανονες και να τελειοποιουμε τις τεχνικες μας ετσι ωστε να τις μεταδιδουμε σωστα.
Ο καθενας ειναι ελευθερος να διαλεξει τον δρομο που του αρεσει στον τροπο που θα κανει τις εγχυλισεις του.
Τα blind test στον καφε σε καμμια περιπτωση δεν εχουν να κανουν με σωστη εγχυλιση λογω της γευσης που θα δοκιμασει ο tester.
To κριτηριο της γευσης ειναι απολυτα υποκειμενικο και δεν μπορει να προσδιορισει τις σωστες παραμετρους εγχυλισης με την καμμια.
Με τετοιες παρατυπιες των χρυσων κανονων εχει βγει το εντελως λαθος συμπερασμα οτι το VST ειναι δυστροπο καλαθακι και δυσκολο κλπ.
Χωρις να εξαιρω τον εαυτο μου ειμαστε βαθια νυχτωμενοι και βγαζουμε εντελως λαθος συμπερασματα μονο και μονο γιατι αλλαξαμε μια παραμετρο ειτε χωρις να το καταλαβουμε ειτε επειδη νομιζουμε οτι δεν πειραζει.
Ειμαι υπερ του τεστ αλλα οχι blind.Το ακριβως αντιθετο.Ολες οι αισθησεις μας στον στοιβο και πολλες γνωμες.
Οσο για τα κοψιδια πιστευω οτι και μονο η σκεψη τους θα επηρεασει τους γευστικους μας καλυκες :lol:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member

Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 07 Απρ. 2014, 00:18

G.F. έγραψε:

Τόσα χρόνια πως μάθαμε που δεν είχαμε VST - IMS κ.α. Παίζαμε με κανόνες ή πειραματιζόμασταν ?

Δεν μαθαμε.Τοσο απλο ειναι.Γι αυτο παιρνουμε καλαθακια για να ανεβουμε επιπεδο γιατι νομιζουμε οτι εξαντλησαμε αυτο που εχουμε.

G.F. έγραψε:Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι σε καλαθάκι που έχεις μάθει να χρησιμοποιείς η διαφορά από το VST είναι μικρή! Υπάρχει διαφορά αλλά είναι μικρή που να δικαιολογεί αυτή τη διαφορά τιμής μεταξύ καλαθιών!

Γι αυτο λεω οτι δεν μαθαμε.Δυσκολευομαστε να δουμε ακομα και τις διαφορες.Μεγαλο λαθος να κανουμε θεικο κριτηριο την γευση.Απλη ενδειξη θα επρεπε να ειναι μεχρι να μαθουμε να κανουμε σωστες εγχυλισεις.

G.F. έγραψε:Μπορώ να έχω άριστο αποτέλεσμα με 9.5γρ και με 12γρ απλό είναι. Όσο το ψάχνεις τόσο θα βρίσκεις διαφορετικούς τρόπους να παίρνεις πάντοτε αυτό που θέλεις και αυτό είναι το μαγικό με τον καφέ!

Αυτο ειδικα το βλεπω απο χλωμο εως αδυνατο.Και με ποιο καλαθακι;Με το vst των 18γρ θα εχεις αριστο αποτελεσμα με 9,5 γρ η δεν καταλαβα καλα :think:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member

Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 07 Απρ. 2014, 00:37

Συμφωνω απολυτα με το Δημητρη για τον κανονα της ντουζιερας,να πω και μια ιστορια.Εδω και καιρο ελεγα στο Δημητρη οτι εγω δεν μπορω να βγαλω στον τιγρατο αυτες τις εκχυλησεις με τα τιγρε και τα μελια που λεγαν ολοι αλλα ουτε και τη γευση.Ειχα κολλησει ομως στα 18.5 γραμμαρια με αποτελεσμα να εχω διογκωση του πακ που το εβλεπα αλλωστε στο τελος μαλακο και καπως νερουλο.Ενα απογευμα ηρθε ο Δημητρης σπιτι με το scase να μετρησουμε τη μηχανη και εφερε και τιγρατο.Οταν πηγαμε να κανουμε εκχυληση μου ειπε να ανεβω σε γραμμαρια μεχρι να δουμε ατι μενει αποτυπωμα στο πακ.Ετσι παιξαμε στα 21,5.Αυτο ηταν,επαθα πλακα,ειδα επιτελους αυτο που λεγανε για αυτον τον καφε,μελια και παλι μελια καιγευστικα απογειωση!Στο τελος το πακ στεγνο και συμπαγες.Απο τοτε αυτον τον κανονα τον εχω εικονισμα,ακομα και με ψοφιους καφεδες εχω δει θεαματικη βελτιωση,αυτα τα ολιγα απο εμενα.
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member

Coffee Roaster:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 07 Απρ. 2014, 01:39

Εγω συμφωνω με τους προηγουμενους :)
Απλα το προηγουμενο σετ ντουζιερα-καλαθακι "ειχε κατσει τυχαια" στα 18.5 περιπου και δεν ειχα αντιμετωπισει προβλημα..
Με την αλλαγη της σιτας το βιωσα καλα οταν ειδα τη ροη στην εκχυλιση να χορευει καλυτερα απο το dancing with thw stars...
Ανεβασα γρ και ολα οκ..

Οταν ενα καλαθακι λεει απο 18γρ. εως 21 προφανως εννοει οτι εξαρταται το group που θα μπει...δεν ειναι μονο το καλαθακι ποσο χωραει αλλα υπαρχει διαφορα αναμεσα στα γκρουπ και ποσο κατω κατεβαινουν ...
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member

Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir1971 » 07 Απρ. 2014, 07:47

Οτι καλο εως και πολυ καλο,με την gaggia,το πηρα με στεγνο και συμπαγες πακ....Ελπιζω Κωστα να εχεις δικιο σε ολα..με βολευει βλεπεις!!
Your Friend Caffeine
Άβαταρ μέλους
mymenhir1971
Regural Member

Ονομα: Στέλιος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Vbm/Pressure Profile
2η μηχανη: Gaggia Classic Mod
Μυλος: HG-one Motorized
Coffee Roaster: Την πηρε ο Μανος
Αγαπημένοι Καφέδες: Αφρικη κι ας ειναι και Εμπολα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 07 Απρ. 2014, 09:04

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα να έχουμε.

Τι να πω εγώ τώρα ?

Θα το ξαναγράψω.. Δεν είμαι υπέρ της μείωσης των γραμμαρίων (πολλών) γιατί μειώνεται η αποστάση και δεν το θέλουμε υπό αυτή την έννοια αν θέλετε να είναι golden rule είμαι απολύτως σύμφωνος με αυτόν. Αν θες λιγότερα γραμμάρια είναι απλό πας σε μικρότερο καλαθάκι.

Η διαφωνία μου εστιάζεται στην μικρή μείωση της τάξης των 0.5γραμμ ή 1γρ δηλ. από 21γρ να μειώσεις σε 19γρ ή από 21γρ σε 20γρ θα αυξηθεί τόσο πολύ η απόσταση και θα χαθεί και η συνοχή στο pack ? (αυτό εννούσα)

Επιτρέψτε μου παρακαλώ να διαφωνήσω με τη σειρά μου αναφορικά με το κριτήριο της γεύσης.

Θεωρώ απόλυτο κριτήριο τη γεύση που αξιώνω και λαμβάνω στο καφέ μου. Να αναλύσω ένα παράδειγμα, αν μας φέρουν έναν καφέ (με απίστευτες κριτικές) και το δοκιμάσουμε και διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ καλός αλλά δεν τρελλάθηκαμε πρέπει να αλλάξουμε καφέ από εκείνον που μας ικανοποιεί και ταιριάζει στις γεύσεις μας, επειδή για άλλους είναι καλύτερος ?

Σίγουρα δεν έχω καλιεργήσει τις δεξιότητες που μπορεί να έχουν άλλα παιδιά επειδή πίνουν / δοκιμάζουν πολλούς καφέδες πολύ συχνά. Αυτό όμως δεν απαξιώνει αυτό που ήδη γνωρίζω και αυτό φυσικά ισχύει για τον καθένα μας.

Σίγουρα καλέ μου φίλε Δημήτρη, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο αυτό όμως δεν πρέπει να απαξιώνει αυτό που ήδη έχουμε κατακτήσει.. πόσο μάλλον όταν μας ευχαριστεί το αποτέλεσμα. Δεν ήξερα το πάτημα του VST εσύ μου υπέδειξες τον τρόπο και πράγματι δεν με ταλαιπώρησε καθόλου συγκριτικά με αυτά που είχα διαβάσει.

Είναι επιλογή μου και σίγουρα δεν θα μου αλλάξει κανένα VST τον τρόπο που έμαθα να πίνω καφέ. Για τον Μύλο το δέχομαι ότι η διαφορετική γεύση που θα μου δώσει ο κωνικός ίσως να μου αρέσει τελικά περισσότερο. Όλα τα άλλα απλά περισσεύουν για εμένα. Παντού έχουν VST και μόνο έτσι πίνουν καλό καφέ ? :think:

Επίσης πολλές φορές έχω διαβάσει / ακούσει ότι με μικρό καλαθάκι δεν φτιάχνεις καλό καφέ λόγω σχεδιασμού, πατήματος κ.α. Στην πράξη όμως παίρνω άριστο καφέ με το ίδιο καλαθάκι είτε βάλω 9.5γρ ή το μπουκούσω με παραπάνω καφέ! (παίζει ρόλο ο καφές και η άλεση του όπως γνωρίζετε). Την επόμενη φορά που θα συγκεντρωθούμε σπίτι μου θα διαπιστώσουμε αν μπορούμε να πιούμε καλό καφέ με 9.5γρ (χοντρικά) και με 11 - 12γρ (όσο γρ χωράει το καλαθάκι).

Τέλος, θεωρώ πολύ υγιές σε ένα διάλογο να υπάρχουν διαφωνίες και οχι απόλυτη ταύτιση. Αυτό δεν σημαίνει πάντοτε ότι ο ένας θα έχει δίκιο και ο άλλος άδικο. Ευτυχώς στο ταξίδι της ζωής μας μάθαμε και μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο χρώμα. ;)
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator

Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 07 Απρ. 2014, 09:35

Καταρχην δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι ο τροπος που γινεται αυτη η συζητηση και το επιπεδο της οσον αφορα τη σταση ολων μας παρολες τις διαφορετικες αποψεις αποτελει παραδειγμα προς μιμηση για αλλα φορουμ!
Φιλε Γιωργο θα συμφωνησω μαζι σου στη διαφορα ποσοτητας ομως συμφωνα με τη δικη μου εμπειρια με αποκλιση 0,5γρ. Μπορει να κανω και λαθος,ετσι μου βγαινει εμενα,δεν μπορω να πω οτι ειμαι και πολυ ψαγμενος με πολλες ποικιλιες,οσο για τη γευση μην ξεχναμε πως παιζουν και αλλα ρολο οπως η θερμοκρασια,παντως απο τοτε που παιζω χωρις κενο μεταξυ ντουζιερας και πακ δεν εχω καθολου chanelling στο γυμνο.
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member

Coffee Roaster:

ΠροηγούμενηΕπόμενο