Gene Cafe Roaster

Ανακαλύπτουμε τα καλύτερα ψηστήρια για οικιακή χρήση

Re: Gene Cafe Roaster

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 14 Δεκ. 2014, 18:57

Σε ποσους βαθμους φτανεις στο FC? Θεωρω πως με ξεκινημα στους 190 θα εισαι πανω απο 240 και μετα το FC θα ειναι δυσκολο να μειωσεις. Απο το FC μεχρι το σβισιμο ποσο χρονο κανεις?Στεγνωμα κανεις?
Γραφω και τη θερμοκρασια / λεπτο
5 λεπτα στο 150
5,5 174
6,5 191
7,5 203
8,5 211
9,5 219
10,5 226
11,5 231
12,5 238 FC
13,5 234
15 Σβυσιμο

Παντως γενικως ενω εχω πολυ καλα αποτελεσματα δεν μπορω να πω πως βγαινουν ιδια γευστικα, σιγουρα βεβαια θα φταιει και η μηχανη μου, zaffiro
blackraptor
Regural Member

Ονομα:
Τοποθεσια:
Μηχανη: isomac zaffiro
Μυλος: macap m4
Coffee Roaster: gene caffe
Αγαπημένοι Καφέδες:
{ TAGS }Gene Cafe Roaster, ψηστήρι καφέ, καβουρντιστήρι καφέ, ψήσιμο espresso, καβούρντισμα espresso,

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 14 Δεκ. 2014, 19:10

blackraptor έγραψε:Καλησπέρα, οσες φορες έχω δοκιμάσει γρήγορο ψήσιμο, μεχρι 11 λεπτα, δεν εχω καλα αποτελεσματα. Τα καλυτερα τα εχω στα 14-15 λεπτα. Δοκιμαστε και αυτο το προφιλ να μου πειτε
5 λεπτα ζεσταμα στο 160
εισοδος κοκων συνηθως στους 135 βαθμους
5 λεπτα στο 145
και μετα τερμα στους 250
συνηθως στους 235 στα 12 λεπτα FC και σιγα σιγα χαμηλωμα της θερμοκρασιας μεχρι να φτασουμε στο χρωμα που θελουμε
Σβησιμο στο 14-15 λεπτο και κρυωμα σε εξωτερικο δοχειο με ανεμιστηρα
Ποσοτητα 230 γρ 194 μετα το ψησιμο
Αυτο χρησιμοπποιω για μαλακους κοκκους σε χαμηλο υψομετρο, για πιο σκληρους ανεβαζω τις θερμοκρασιες 5-10 βαθμους
Θα ξαναδοκιμασω και το προφιλ που λετε
Ευχαριστω

Πολύ ωραίο το προφίλ που έγραψες για τη Gene. ;)

Τώρα που ασχολούμαι με gas διαβάζω από ειδικούς ότι μετά το fc μπορείς να κατεβάσεις λίγο τη θερμοκρασία αλλά σε καμία περίπτωση να μην ελαττωθεί η θερμοκρασία περισσότερο από τη θερμοκρασία εισόδου του FC δηλ αν μπήκες με 235c και έφτασες 239c μπορείς να χαμηλώσεις μέχρι όμως 235c.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator

Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 14 Δεκ. 2014, 20:25

Ναι και εγω ετσι ξερω για την θερμοκρασια. Το θεμα με το gene ειναι οτι η θερμοκρασια εξοδου μπορει να πεφτει ενω του κοκκου οχι. Εγω αφηνω μισο λεπτο μετα to FC και σιγα σιγα μειωνω, για να ειμαι πιο συγκεκριμενος κοβω watt στην αντισταση και πεφτει η θερμοκρασια. Αυτο που ισχυριζονται οι περισσοτεροι ειναι να μην πεσει η θερμοκρασια κατα τη διαρκεια του Fc συνηθως 1,5-2 λεπτα
blackraptor
Regural Member

Ονομα:
Τοποθεσια:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir1971 » 14 Δεκ. 2014, 23:50

blackraptor έγραψε:Σε ποσους βαθμους φτανεις στο FC? Θεωρω πως με ξεκινημα στους 190 θα εισαι πανω απο 240 και μετα το FC θα ειναι δυσκολο να μειωσεις.

Ξεκιναω με 248C και παιρνω FC στο 10,16 min(239-240C όπως ειπες!!!).....μετα από 3-3.30min ριχνω στους 237C και σε συνδυασμο με χρηση πατεντας 12V blower στις γρυλλιες πανω απο το θερμαντικο στοιχειο "κραταω" την πτωση στα επίπεδα των -5C....δλδ στο 15min τελειωνω το ψησιμο με 235C.Η διαφορα στη περιπτωση μου είναι ότι αφαιρω τον συλλεκτη(ψηνω στο συνεργειο...!!!) ,ετσι η αυξηση της θερμοκρασίας σε σχεση με τον χρονο στενευει αρκετα.Το στοιχειο είναι 230V με ταση 230V καρφωμένα στην μπριζα.Το αποτέλεσμα ικανοποιησε απολυτα φιλο και επαγγελματια roaster,στο οποιο ωφειλω παρα πολλα και θα αναφερθώ σε άλλο νημα όταν θα ερθει η ωρα.Guatemala plantation PB ο κοκκος απο dockllands.Η αποψη μου, αν φυσικα μετραει,μιας και μολις μπηκα στα βαλτωδη χωράφια του home roasting είναι πως δυσκολα περνας από μαγαζι για να παρεις το 250αρι σακουλακι με ψημενο καφε....αν και εφόσον αποκτησεις την αναλογη γνωση και εμπειρια.
Your Friend Caffeine
Άβαταρ μέλους
mymenhir1971
Regural Member

Ονομα: Στέλιος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Vbm/Pressure Profile
2η μηχανη: Gaggia Classic Mod
Μυλος: HG-one Motorized
Coffee Roaster: Την πηρε ο Μανος
Αγαπημένοι Καφέδες: Αφρικη κι ας ειναι και Εμπολα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 15 Δεκ. 2014, 04:15

Έπειτα από άπειρες δοκιμές κατέληξα στο παρακάτω το οποίο ανέδειξε τον κόκκο, ΔΕΝ τον έκανε φλατ, είχε το πιο δυνατό άρωμα στο φλιτζάνι, οξύτητα όσο πρέπει να έχει, και επιγευση(εκεί ειδικά φαίνεται αν είναι φλατ)

Μέγεθος batch τα 220γρ για 230v στοιχείο, η' 200γρ για 220v
Ζέσταμα για 12' στους 250
Πέταμα μέσα οι κόκκοι και ψήσιμο στους 250
Στο 8ο λεπτό, λιιιιιιγο πριν το πρώτο Κρακ δηλαδη, ρίξιμο στους 240
Έξοδος ανάλογα τον κόκκο, λογικά κάπου στο 10'30"-11'
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member

Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 15 Δεκ. 2014, 04:31

blackraptor έγραψε: Αυτο που ισχυριζονται οι περισσοτεροι ειναι να μην πεσει η θερμοκρασια κατα τη διαρκεια του Fc συνηθως 1,5-2 λεπτα

Αν γίνει σωστά stretching του development time τοτε μπορεί να γίνει αρκετά πιο γλυκοπιοτος ο καφές
Αν το παρακανεις τότε θα φλαταρει επικίνδυνα και θα χάσει αρώματα

Βέβαια τα γούστα είναι γούστα και ο κάθε κόκκος κανονικά θέλει το δικό του ψήσιμο αλλά άντε βρες το χωρίς cupping
Εμεις ψάχνουμε ένα γενικό προφίλ και παίζουμε με τους χρόνους
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member

Coffee Roaster:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 16 Δεκ. 2014, 00:21

mymenhir1971 έγραψε:Ξεκιναω με 248C και παιρνω FC στο 10,16 min(239-240C όπως ειπες!!!).....μετα από 3-3.30min ριχνω στους 237C και σε συνδυασμο με χρηση πατεντας 12V blower στις γρυλλιες πανω απο το θερμαντικο στοιχειο "κραταω" την πτωση στα επίπεδα των -5C....δλδ στο 15min τελειωνω το ψησιμο με 235C.

Οι χρονοι σου οντως θυμιζουν επαγγελματικο roasting. Δεν εχω δοκιμασει τοσο γρηγορους χρονους, αλλα θα δοκιμασω. Αν μπορεις σημειωσε τη θερμοκρασια σου ανα λεπτο. Το blower ειναι εξωτερικο, γιατι και γω προσπαθω να βαλω πιο δυνατο αλλα δεν εχω καταφερει να βρω.
Drying δεν κανεις καθολου?
Να φανταστεις ριχνωντας την αντισταση στα 900 watt μετα το fc πεφτει η θερμοκρασια περιπου 8-10 βαθμους και παλι δεν μπορω να περασω τα 3 λεπτα μεχρι το σβησιμο, αλλα πιστευω πως οφειλεται και στον μαλακο κοκκο που δουλευω, brazil
blackraptor
Regural Member

Ονομα:
Τοποθεσια:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 16 Δεκ. 2014, 00:43

Και εγω με Βραζιλια εψησα σημερα σε παρόμοιους χρονους..
Ζεσταμα 12' στους 250 και ψησιμο 244 εως το 1ο κρακ , και μετα 240 μεχρι το τελος...το οποιο ηρθε στα 11.8 λεπτα...
Blackraptor drying γινεται ετσι κ αλλιως μιας και η gene αργει να ανεβασει θερμοκρασια κ παιζει χαμηλα αρκετη ωρα..
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member

Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 16 Δεκ. 2014, 01:57

blackraptor έγραψε:Ναι και εγω ετσι ξερω για την θερμοκρασια. Το θεμα με το gene ειναι οτι η θερμοκρασια εξοδου μπορει να πεφτει ενω του κοκκου οχι. Εγω αφηνω μισο λεπτο μετα to FC και σιγα σιγα μειωνω, για να ειμαι πιο συγκεκριμενος κοβω watt στην αντισταση και πεφτει η θερμοκρασια. Αυτο που ισχυριζονται οι περισσοτεροι ειναι να μην πεσει η θερμοκρασια κατα τη διαρκεια του Fc συνηθως 1,5-2 λεπτα

Το ότι ΔΕΝ πέφτει η θερμοκρασία του κόκκου στο Κρακ όταν πέσει η θερμοκρασία του ψηστηριου δεν οφείλετε επειδή είναι η τζενε, αλλά γίνεται σε όλα τα ψηστηρια επειδή η θερμότητα του κόκκου γίνεται από εσωθερμικη σε εξωθερμική, εκτός και αν εννοεις κάτι άλλο

Το fc κανονικά διαρκεί 1'-1'15" με βάση τα γρήγορα ψησιματα που προτιμούνται τα τελευταία 5 χρόνια

Ρίχνοντας την θερμοκρασία ΛΊΓΟ στην τζενε προσπαθούμε να μιμηθουμε το stretching που κάνουν τα επαγγελματικα ψηστηρια τυμπάνου που γίνεται με την αύξηση της ταχύτητας του αέρα μέσα στο τύμπανο, και βασικά λόγο του ότι η τζενε είναι ένα υβριδικό ψηστηρι που χρησιμοποιεί αέρα για να σπρώξει την θερμότητα μέσα στο τύμπανο, μπορώ να πω ότι ΜΆΛΛΟΝ το μιμειται πολύ καλά
Τα ψηστηρια αέρα ψήνουν τελείως διαφορετικά και το εσωτερικό κρύωμα που κάνουν είναι μέρος του ψησίματος. Εγώ προσωπικά τα προτιμώ, δινουν τρελή διαύγεια στον κόκκο, αλλά χάνουν λίγο σε σώμα
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member

Coffee Roaster:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό blackraptor » 16 Δεκ. 2014, 10:53

Συμφωνω απολυτα μαζι σου, δεν εννοω κατι παραπανω :Yeah: